Danmark får kritik af Sverige, der får kritik af Finland

Den svenske statsminister nedtonede torsdag aften retorikken over for Danmark, men andre svenske politikere kritiserer skarpt, at Danmark ikke »lever op til sit ansvar«. Fredag rettes kritikken imidlertid mod Sverige for at gøre præcis det samme som Danmark.

En stor gruppe flygtninge og migranter, der mandag efter klokken 10 ankom til Rødby på Lolland, er mandag den 7. september 2015 begyndt at gå mod nord - angiveligt med et ønske om at søge asyl i Sverige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Når Danmark lader flygtninge og migranter rejse videre gennem landet til Sverige, som er det udtalte endemål for mange af de ankomne, bryder vi ikke med reglerne eller vores internationale forpligtelser. Det fastslog både rigspolitichefen, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og flere eksperter herhjemme torsdag.

Men den danske håndtering er blevet mødt af løftede øjenbryn og kras kritik på den anden side af sundet.
På et pressemøde torsdag udtalte den svenske statsminister Stefan Löfven, at Danmark havde truffet en »uheldig afgørelse«, når man blandt andet lod tog med flygtninge køre mod Sverige uden at registrere dem ombord. Og han understregede, at det var vigtigt for alle lande at følge reglerne i Dublin-forordningen.

Löfven: Vigtigt at overholde regler

»Alle lande skal følge Dublin-aftalen, og det betyder, at alle lande skal registrere flygtningene,« sagde han ifølge det svenske nyhedsbureau TT.

I et interview med svensk tv torsdag aften - efter at syv ud af otte svenske partiledere havde været samlet hos statsministeren, blandt andet til en orientering om den aktuelle situation - var retorikken fra den svenske leder imidlertid mere forsigtig:

»Vi går ud fra, at Danmark følger reglerne. Hvis det forholder sig sådan, at flygtninge ikke får mulighed for at søge asyl i Danmark, så er det en fejl, men ingen tvinges til at søge asyl i noget land,« sagde den svenske statsminister Stefan Löfven.

Ifølge den svenske avis Expressen udtalte statsministeren ligeledes, at det »må være op til andre at bedømme«, om Danmarks håndtering, »rent juridisk«, følger reglerne.

Danmark opfører sig som »Ungarn light«

Andre svenske politikere var torsdag yderst udtalte i deres kritik af Danmark, herunder Jonas Sjöstedt, lederen af Vänsterpartiet, der er et søsterparti til Enhedslisten.

»Jeg synes ikke, at Danmark lever op til sit ansvar, og det mest alvorlige problem er, at Danmark sender et budskab til dem, der har brug for hjælp, om, at de ikke vil have dem. Det er præcis det modsatte, vi har brug for. Vi har brug for Danmark, for det er et af Europas rigeste lande, men Danmark bør tage sit ansvar på sig. Det bekymrer mig, hvis lande begynder at opføre sig sådan, som et slags Ungarn light,« sagde han ifølge Expressen efter mødet hos statsministeren.

Også den tidligere Socialdemokratiske minister Marita Ulvskog har udtalt, at den »danske statsminister burde skamme sig«, og Folkparti-formand Jan Björklund kritiserede den danske regering for at føre en »alt for streng flygtningepolitik«.

I fredagens udgave af morgenavisen Sydsvenskan er Danmark omdrejningspunkt for avisens leder:

»I en tid, hvor det varmeste emne i EU er en mere ligelig fordeling af flygtningestrømmen, sender Danmark ganske skamløst deres ansvar videre til Sverige,« lyder det blandt andet.

Sverige registrerer ikke alle

Fredag er der imidlertid føjet endnu en dimension til hele situationen - for ifølge den norske avis Dagbladet har svenske myndigheder gjort præcis det samme som de danske. De har ladet flygtninge og migranter rejse igennem Sverige mod Finland og Norge uden at registrere dem eller tjekke deres identitet.

»Det er vigtigt at understrege, at vi ikke tvinger nogen til at afgive fingeraftryk eller søge asyl i Sverige,« siger den beredskabsanvarlige Rexhep Hajirizi fra Migrationsverket i Malmø til den norske avis.

Og det har fået den finske indenrigsminister Petteri Orpo til at reagere med kritik af de svenske naboer:

»Det kan ikke være sådan, at Sverige, der er EU-medlem, Dublin-land og Schengen-land, ikke sørger for, at overvågningen fungerer som aftalt,« siger han til det finske nyhedsbureau FNB.

Han vil nu diskutere situationen med sin svenske ministerkollega på et møde mandag, skriver den svensksprogede finske avis Hufvudstadsbladet.

I Norge har politiet advaret civile om, at de vil blive strafforfulgt, hvis de hjælper flygtninge over de norske grænser:

»At fragte mennesker over grænsen uden gyldige rejsedokumenter, anses for at være menneskesmugling. Derfor vil sager blive anmeldt og må efterforskes som en strafbar handling,« sier politiadvokat John Ø. Skarpeid til den norske avis VG.

S efterlyser handling fra Løkke

På den hjemlige politiske scene fylder Sverige-spørgsmålet stadig. Det var på et ekstraordinært pressemøde mandag, at statsminister Lars Løkke Rasmussen slog fast, at han ville gå i dialog med den svenske regering om den store gruppe af flygtninge og migranter, der ønskede at komme videre til Sverige.

Sent tirsdag aften, og efter et møde med den svenske justits- og migrationsminister Morgan Johansson, slog udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) imidlertid fast, at Sverige ikke var parat til at lave en særaftale med Danmark.

Og ifølge svenske medier er kontakten mellem de to ministre den eneste kontakt, der har været mellem den danske og svenske regering indtil videre. Lars Løkke Rasmussen har altså ifølge de svenske mediers oplysninger ikke været i kontakt med den svenske statsminister.

Og det får en hård medfart fra socialdemokraternes udlændingeordfører Dan Jørgensen:

»Nu viser det sig, at han ikke engang har talt med sin svenske kollega. Så er Lars Løkke overhovedet med i kampen? Det rigtige ville være, at han satte sig i spidsen for forhandlingerne. Og vi er meget bekymrede for, om regeringen overhovedet er i gang med forhandlinger, og om man har en strategi,« sagde han fredag til TV2 News.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) afviser imidlertid kritikken fra både ind- og udland:

»Vi giver asylansøgere en ordentlig og fair behandling, og på den måde lever Danmark fuldt ud op til de internationale aftaler og konventioner, vi har lavet. Jeg retter ikke kritik mod Tyskland for, at de ikke tilbageholder folk mod deres vilje. Og på samme måde mener jeg ikke, der er grundlag for at rette kritik mod Danmark,« siger han til TV2 News og uddyber med hensyn til dialogen med Sverige:

»Der har været kontakt på myndighedsniveau, der har været kontakt på operationelt niveau og på politisk niveau.«