Danmark får et udvisningsfængsel

Udvisningsdømte skal samles i nyt fængsel. I alt tilføres Kriminalforsorgen 600 millioner kroner. En del af pengene bruges til flere fængselsbetjente. Fakta følger.

Foto: ERNST VAN NORDE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark skal have et udvisningsfængsel.

Med aftalen understreger regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, at der skal sættes hårdere ind over for udlændinge, der afsoner en dom for kriminalitet begået under deres ophold i Danmark.

Ud over udvisningsfængslet vil partierne intensivere arbejdet med at få udvisningsdømte kriminelle overført til afsoning i hjemlandet.

Men lige nu lader det sig ikke gøre at indgå en aftale med et fængsel uden for Danmark, siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

- Det er ikke lige så nemt, som det kan lyde til. Vi har drøftelser med Rumænien og Litauen, og det vil vi fortsætte med, siger han.

Kriminelle udlændinge har længe været et stridsemne på Christiansborg, hvor Dansk Folkeparti har presset på for at få en aftale med blandt andet Rumænien.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi har fokuseret på de udenlandske kriminelle, siger Susanne Eilersen (DF).

Hun er dog tilfreds med, at der nu skal etableres et udvisningsfængsel.

- Her vil der kun være basale ting og ikke fokus på resocialisering, siger hun.

I aftalen indgår, at Kriminalforsorgen tilføres 600 millioner kroner. Pengene skal blandt andet bruges til at ansættes flere fængselsbetjente.

Ifølge justitsminister Søren Pape Poulsen står fængslerne i dag over for en ny virkelighed, hvor der er færre indsatte, som til gengæld afsoner længere domme.

Samtidig fængsles flere bandemedlemmer, og det medvirker til, at trusler og vold mod personalet har været stigende.

"Det er uacceptabelt, at fængselsbetjente, der passer deres arbejde til gavn for samfundet, udsættes for overgreb", lyder det fra partierne bag aftalen.

Ifølge Ritzaus oplysninger tilføres fængslerne i alt 250 uniformerede betjente, og 40 ekstra betjente indsættes på fængslernes bandeafsnit.

Det skal øge muligheden for, at bandemedlemmer kan placeres flere forskellige steder. Det skal mindske risikoen for konflikter og trusler mod ansatte.

Desuden kan det betyde, at det for nogle medlemmer kan blive nemmere at forlade banderne.

/ritzau/