»Danmark er blevet en af klassens dårlige drenge«

Uffe Ellemann-Jensen kritiserer regeringens afstandtagen fra EU-regler om opholdstilladelse. Hans angreb udstiller det groteske forhold mellem Danmark og EU, mener politisk kommentator Lotte Hansen.

- Det er pinligt - og helt ude af trit med mangeårig dansk tradition for at være vanskelige, når reglerne laves, men hurtige til at gennemføre dem, siger Ellemann-Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEANNE KORNUM / SCANPIX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uffe Ellemann-Jensen mener, at regeringen opfører sig ude af trit med dansk tradition, når de ikke vil acceptere EU’s opholdsdirektiv. Direktivet gør det lettere for en dansker at få en ægtefælle hertil fra et land, som står uden for det europæiske fællesskab. Men integrationsminister Birthe Rønn Hornbech forsøger på nuværende tidspunkt at få strammet direktivet.

”Pinligt” udtaler Uffe Ellemann-Jensen til Berlingske Tidende tirsdag.

Politisk kommentator Lotte Hansen forstår godt hans kritik, der betegner regeringens håndtering af opholdsdirektivet som et brud på tidligere dansk EU-politik, der plejede at følge reglerne fra Bruxelles.

- Uffes kritik udstiller det groteske i Danmarks forhold til EU lige nu. Hver gang der kommer noget fra EU, man synes er skidt, fylder det debatten, og det er som om, at den danske regering er flov over, at Danmark traditionelt har fulgt EU-direktiverne. Nu er vi altså blevet en af klassens dårlige drenge, når det handler om at følge deres anvisninger, siger Lotte Hansen, der dog ikke tror, at regeringen reelt kan få opholdsdirektivet ændret:

- Det er usandsynligt. Men regeringen bruger i øjeblikket kræfter på at signalere, at det ikke er EU, som bestemmer vores udlændingepolitik.

Lotte Hansen mener, at regeringen er i ”en kæmpe kattepine”, fordi EU’s intentioner om fri bevægelighed mellem grænserne strider direkte mod Danmarks udlændingepolitik.

Handel med DF kan blive nødvendig
Især Dansk Folkeparti har kritiseret det nuværende opholdsdirektiv. Retsordfører Peter Skaarup har i denne uge udtalt til Ritzau, at regeringen har frem til september 2009 til at få fjernet muligheden for illegal indvandring på baggrund af direktivet og EF-domstolens såkaldte Metock-dom.

Dommen fra juli 2008 afgjorde, at fire afrikanske mænd, som havde giftet sig med EU-borgere i Irland, fik ja til opholdstilladelse i landet. Som følge af den dom kan EU-borgere nu få ægtefæller til deres hjemland, selv om ægtefællen ikke tidligere har været bosat i EU.

Lykkes det ikke for den danske regering at få ændret opholdsdirektivet, vil Dansk Folkeparti tabe ansigt i offentligheden, efter de har gjort direktivet til en mærkesag.

- Og det gør DF ikke gratis. Så bliver regeringen nødt til at give Dansk Folkeparti en anden stramning et sted i den danske lovgivning. Det er VK-regeringen 'classic', hvis de laver den handel for at beholde regeringsmagten, siger Lotte Hansen.

Regeringen er for sent ude
EU's ministerråd og Europa-Parlamentet vedtog opholdsdirektivet i april 2004. Og den danske regering burde hurtigere have set de mulige sammenstød mellem direktivet og Danmarks udlændingepolitik, ifølge Lotte Hansen. Både Holland, Irland, Tjekkiet og Storbritannien har kritiseret reglerne for lovligt ophold i et EU-land.

- Hvis regeringen havde været tidligt ude i forhold til den lovmæssige proces i EU, kunne de have præget direktivet, før det blev vedtaget. De kunne have skabt alliancer med de lande, der også har forholdt sig kritisk til opholdsdirektivet, siger Lotte Hansen.

Men nu ser det ud til at være for sent for en elegant løsning.

Tjekkiet, der får formandskabet for EU i 2009, har netop afvist at åbne diskussionen om opholdsdirektivet på ny. Birthe Rønn Hornbech (V) fik ellers støtte fra landet for få måneder siden, da hun ledte efter opbakning til en stramning af direktivet.