Dan Jørgensen: V-minister brugte også en lille million på madkampagne

Fødevareminister Dan Jørgensen forsvarer de tre udskældte madråd i Folketingssalen og henviser til, at VK-regeringen for fem år siden selv brugte knap en million kroner på en madkampagne med »Agent Mums« som omdrejningspunkt.

Fødevareminister Dan Jørgensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Det bedste forsvar er som bekendt et angreb, og efter at have forsvaret de tre nye kostråd i adskillige dage, påpeger fødevareminister Dan Jørgensen (S) i Folketingssalen onsdag, at kritikken er hul, når den kommer fra Venstre.

Oppositionspartiets innovationsordfører, Jakob Engel-Schmidt (V), har bedt ministeren forklare, hvorfor han har brugt 940.000 kroner på tre kostråd, som i Venstres optik er så grundlæggende, at det er spild af penge at have formuleret dem.

Dan Jørgensen henviser til, at Venstre-politikeren Henrik Høegh i sin tid som fødevareminister brugte næsten lige så mange penge på en kampagne om agent Mums.

»Agent Mums havde solbriller på og skulle rundt i Danmark for at finde ud af, hvad danskerne kunne lide af fastfood. Danskerne skulle SMSe ind. Man fik 400 SMSer med gode råd til ministeriet for de her 750.000 kroner. Jeg har ikke kompetencer til at vurdere den kampagne, men umiddelbart synes jeg, den virker pjattet og lidt tåbelig,« siger ministeren i salen.

Venstre fastholder dog, at det en skandale, at der er blevet brugt knap en million kroner på de tre måltidsråd, der opfordrer danskerne til at lære at lave mad, lave maden sammen med andre og bruge råvarer. Men kritikken afvises blankt af ministeren:

»Det er faktuelt forkert, at der er blevet brugt 940.000 kroner på at udvikle de her tre madråd. Der er blevet brugt det beløb på at understøtte en lang række aktiviteter med mange forskellige slags output - vi har haft folkemøder, debatter på sociale og lokale medier - og et 27 sider langt dokument med gode råd og analyser, der kommer til at danne udgangspunkt for konkret politik,« siger Dan Jørgensen og tilføjer:

»Hvis hr. Jakob Engel-Schmidt vidste, at tænketanken har lavet andet end de tre råd, hvorfor bliver han så ved med at fremture i medierne med, at det er de tre råd, der har kostet 940.000 kroner? Hvorfor gentager han det, hvis han ved, det er løgn?«

Jakob Engel-Schmidt fastholder, at madrådene er spild af penge:

»Kan ministeren, hvis selvindsigten mobiliseres til nye højder, se, at de her kostråd ikke er nyskabende? Når vi nu bruger så mange penge, kunne det ikke have været fordelagtigt med mere nyskabende, overraskende kostråd?,« spørger han og henviser til, at man kunne have fundet de samme kostråd ved at høre en hvilken som helst 6. klasse.

Dan Jørgensen svarer, at rådene nok ikke er så banale igen - »for de har i hvert fald ikke fundet vej til Venstres partiprogram.«

»Det er da muligt, at I kender 6. klasseselever, der er lige så kloge som de professorer, direktører, formænd og gode kræfter, der har deltaget i det her arbejde. Men vi vil i regeringen bruge det her arbejde som et afsæt for konkret politik,« siger ministeren med henvisning til et udspil om ældremad, der vil blive fremsat inden for nogle få uger.