Dan Jørgensen håber på snarlig norsk underskrift

Det efterlader danske fiskere i en svær situation, når nordmændene nøler med at underskrive kvoteaftale med EU, siger fiskeriminister Dan Jørgensen.

Fiskeriminister Dan Jørgensen (S) forstår de danske fiskeres frustration, men opfordrer dem til at slå koldt vand i blodet.

»Hvad angår sanktioner, må vi slå koldt vand i blodet. Vi er nødt til at udtømme alle forhandlingsmuligheder, inden vi ser på, hvad vi så kan gøre. Om ikke før, så vil emnet blive drøftet 24. marts på Rådsmødet,« skriver han i en kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.

Meldingen kommer efter, at der fredag nat blev opnået enighed mellem EU og Norge om årets fiskekvoter for Nordsøen og Skagerrak. Men lørdag fremprovokerede Norge et sammenbrud i forhandlingerne, da landet meddelte, at man først ville underskrive aftalen, når man var enige om makrelkvoterne i Nordatlanten. På den baggrund kræver Danmarks Fiskeriforening, at den danske regering og EU omgående indfører et importstop for norsk fisk og norske fiskeprodukter til EU.

»Det er en skandale, at Norge pludselig igen trækker forhandlingerne om makrelkvoter ind i forhandlingerne om Nordsøen og Skagerrak,« siger Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening.

Dan Jørgensen håber, at nordmændene snarest skriver under på aftalen.

»Det er en meget kedelig situation for de danske fiskere, at Norge endnu ikke har underskrevet aftalen. Kommissionen og Norge er, så vidt jeg er orienteret, fortsat i Edinburgh, så det er ikke helt udelukket, at aftalen underskrives i weekenden. Jeg ser frem til at høre tilbagemeldingen fra Kommissionen om forhandlingsresultatet,« siger han og tilføjer:

»Danmark er jo ikke direkte involveret i forhandlingerne, så det eneste, vi kan gøre, er at opfordre Kommissionen og Norge til at få gang i forhandlingerne. Det har vi fra dansk side gjort flere gange, og det vil vi blive ved med, så vi får danske kuttere på havet og forhåbentlig slipper for, at historien gentager sig til næste år.«