Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
De danske søer skal ikke længere stå fastspændt bag tremmer i de danske landbrug. De skal i stedet kunne bevæge sig frit rundt i staldene.
Det mener fødevareminister Dan Jørgensen (S), der har afsat 50 millioner kroner øremærket nye investeringer i landmændenes stalde, der på sigt vil give cirka 30.000 søer større frihed og dermed bedre velfærd.
»Det er ikke naturligt eller godt for en so at stå fastspændt, og derfor støtter vi, at landmændene kan bygge nye staldsystemer, hvor søerne kan gå frit og ikke står fikseret bag tremmer. Det er et stort dyrevelfærdsmæssigt fremskridt, men også noget, der tager hensyn til landmandens økonomi,« siger Dan Jørgensen.
Indsatsen er en fortsættelse fra 2013, hvor der blev givet tilskud til stalde, hvor søer kan gå fri i de såkaldte farestier.
Målet er, at flere søer skal gå frit hele deres liv, og at op imod 60.000 faringer om året kan foregå uden at soen står spændt fast.
»Sidste år gav man 10 millioner kroner på forsøgsbasis. Det fungerede rigtig fint, så derfor femdobler vi beløbet, og det vil komme 30.000 søer til gode i første omgang,« forklarer fødevareministeren.
»Det er et markant fremskridt for søernes velfærd,« erklærer Dan Jørgensen og slår fast, at der er styr på finansieringen.
»Vi finder pengene fra miljøteknologiordningen, for ud over dyrevelfærdsmæssige fordele, så viser erfaringerne, at de nye stalde vil være bedre til at håndtere gylle og ammoniakfordampning. Så der er forhåbentlig også nogle positive miljøeffekter ved tiltaget.«
I landbruget tager man godt imod fødevareministerens nye tiltag. Formanden for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion, Erik Larsen, mener dog, at det blot er første skridt på vejen.
»Det giver muligheder for investeringer i farestaldene, og det er en dyr investering for landmanden. Derfor er det fornuftigt, at Dan Jørgensen vil give tilskud til det. Beløbet svarer cirka til, at tre procent af den danske svineproduktion kan komme op og gå frit. Målsætningen er, at vi i 2020 skal op på ti procent, så ministerens tiltag er et skridt i den rigtige retning,« siger Erik Larsen, der også ser udfordringer for de danske svineproducenter.
»Vores største bekymring er, at dødeligheden på kort sigt vil stige, fordi der er en forhøjet risiko for, at en løsgående stor so lægger sig på de mindre grise og tager livet af dem. Derfor skal vi også fortsætte med at skaffe viden på området, så vi kan finde en optimal løsning.«
Der vil kunne søges om tilskud til farestalde fra begyndelsen af august 2014.