Dan Jørgensen: Ældre har krav på ordentlig mad

Fødevareminister Dan Jørgensen ser gerne, at kommunerne inddrager de ældre på landets plejecentre i madlavningen. Det kan give underernærede ældre appetitten og livskvaliteten tilbage, mener han.

Læs mere
Fold sammen

Det kan lade sig gøre at lave god og velsmagende mad til de ældre, uden at det koster ekstra penge på bundlinjen.

Sådan lyder det fra fødevareminister Dan Jørgensen (S) på baggrund af en ny rapport om ældremad, som Københavns Universitet og organisationen Madkulturen har lavet.

Rapporten peger på, at hver femte beboer på landets plejehjem vejer for lidt. Det går udover de ældres livskvalitet, men det koster også samfundet seks milliarder kroner om året, fordi de underernærede ældre bliver mere syge.

Problemet kan ifølge rapporten løses ved at sætte mere fokus på en velsmagende kost og fællesskabet omkring måltiderne. Og den anbefaling er Dan Jørgensen helt enig i.

»Vi skylder vores ældre ordentlig mad og en ordentlig måltidskultur. Det med at indtage mad hver dag handler ikke bare om ernæring og kalorietabeller, men også om værdighed og respekt. Derfor er jeg glad for de idéer og råd, hvidbogen kommer med,« siger Dan Jørgensen.

Han mener, at kommunerne og plejecentrene med fordel kan inddrage de ældre i madlavningen.

»Der er rigtig meget, der tyder på, at de steder, hvor de ældre inddrages ved at hjælpe med at lave maden eller komme med ønsker til menuen, der giver det mere livskvalitet,« siger Dan Jørgensen.

Han hæfter sig ved, at det at inddrage de ældre i madlavningen ikke behøver at betyde ekstra udgifter for kommunerne.

»En af konklusionerne er, at man kan lave maden fra bunden og gøre den mere appetitlig, uden at det nødvendigvis koster mere,« siger Dan Jørgensen.

Han peger på erfaringer fra Holland, der overført til danske forhold kan betyde besparelser på to milliarder kroner årligt, hvis man kan få udryddet undervægt hos ældre.

Dan Jørgensen vil sammen med socialministeren tage initiativ til at oprette en vidensbank, hvor kommuner og institutioner kan søge om råd og idéer til, hvordan de kan forbedre kvaliteten af de ældres mad.

»Sammen med Manu Sareen (R) har jeg iværksat, at vi skal have en vidensbank, hvor man online kan søge på god praksis forskellige steder i Danmark, så vi kan få spredt den viden, der findes derude. Det handler ikke kun om løftede pegefingre og om at skælde ud og sige, at det kan gøres bedre. Det handler om at skabe begejstring for de gode løsninger og vise de gode eksempler,« siger Dan Jørgensen.