Dalai Lama har latteren på sin side

Tusindvis af danskere sugede til sig af den buddhistiske visdom i Bella Center, hvor den 79-årige Dalai Lama i går gav sit bud på, hvad meningen med livet egentlig er.

Hvad er så meningen med det hele? Dalai Lama havde et budskab med sig i Bella Center i København i går, og 4.000 tilskuere lyttede med omhu til ordene fra scenen klædt helt i rødt: »Meningen med livet er, ?at vi skal leve lykkeligt«. Foto: Lars Just Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når den gamle mand klukker, er det, som om hele hans ansigt bryder ud i grin.

Latteren smitter øjeblikkeligt, og lyden breder sig som en bølge ned over stolerækkerne. I Bella Centers store sal har verdens mest berømte buddhistmunk publikum i sin hule hånd.

Udenfor forsøger 50 til 100 demonstranter at gøre opmærksom på, at Dalai Lama efter deres mening undertrykker en særlig gren af buddhismen. Men det budskab når overhovedet ikke ind i Bella Center.

Her er godt 4.000 mennesker mødt op for at høre Dalai Lamas foredrag om »styrke gennem medfølelse og samhørighed«, og de rejser sig andægtigt op, da han let foroverbøjet kommer ind på scenen. Til lejligheden er den dekoreret som en mellemting mellem et tibetansk tempel og en dagligstue i kraftfulde røde farver. Hovedpersonen slår sig ned i en lænestol midt på scenen.

»Vi er alle mennesker, alle syv milliarder, vi er brødre og søstre, og vi ønsker det samme. Vi ønsker alle at være lykkelige, og vi ønsker alle at leve uden lidelser,« siger Dalai Lama med åbne arme og afslører, at Hans Hellighed ikke tænker på sig selv med samme højtidelighed, som den han indledningsvist blev præsenteret med.

»Jeg er ligesom jer. Men jeg har levet et begivenhedsrigt liv, og måske kan nogen lære noget af mine erfaringer. Ligesom jeg kan lære af jeres,« siger han og åbner foredraget ved at give svar på et af de helt store spørgsmål:

»Meningen med vores liv er, at vi skal leve det lykkeligt.«

Så enkelt blev det sagt. Og måske er det noget af forklaringen på Dalai Lamas store gennemslagskraft, der igennem årtier har ført ham Jorden rundt og givet buddhisternes øverste åndelige leder kultstatus.

Flere af hans betragtninger om det gode liv tangerer måske banaliteter, men i et rum med Dalai Lama giver det pludselig mening at dvæle ved det simple.

Had svækker helbredet

Under alle omstændigheder har den 79-årige eksiltibetaners karisma lokket selv ikke-troende danskere i Bella Center. En af dem er Lars Peter Haahr fra Farum, som Berlingske møder i køen på vej gennem metaldetektoren.

Til daglig arbejder han i medicinalbranchen, og med et smil næsten så stort som Dalai Lamas bemærker han, at »det er jo en helt unik mulighed for at møde sådan en verdensborger«, og vi aftaler at mødes efter foredraget.

Han skuffer heller ikke, den buddhistiske munk. Trods sin fremskredne alder og de følgende fysiske skavanker fejler hovedet ikke noget, og Dalai Lama guider sikkert tilhørerne igennem sin livsfilosofi.

Kort fortalt går den ud på, at sindet og kroppen er uadskillelige, og fysisk velvære afhænger derfor af sindets tilstand. Et faktum, pointerer han, som flere videnskabsmænd længe har argumenteret for.

Nøglen til et lykkeligt og ikke mindst langt liv er ifølge Dalai Lama derfor at fastholde en positiv indstilling og trænge negative følelser i baggrunden. »Nervøsitet, frygt, had og vrede svækker immunsystemet. Når vi mister håb, forkorter det vores liv. Medfølelse, en positiv indstilling og empati styrker derimod helbredet,« siger han og forklarer det, så alle kan være med:

»Vi har det fysisk bedre, når vi føler kærlighed.«

Foredraget foregår på engelsk, og fra udkanten af scenen oversætter to kvindelige tibetologer Dalai Lamas monolog.

Det er ikke et helt let arbejde, for »Hans Hellighed«, som Dalai Lama omtales, afbryder flere gange sig selv for at fortælle en anekdote, for at gøre sig munter over en gabende gæst eller for at invitere et barn fra forreste række op på scenen, og hver gang skyller latterbølgen gennem salen.

Dalai Lama fortsætter ufortrødent. Ud over ideerne om at give plads til de positive følelser på bekostning af de negative er det et hovedtema for ham at adskille religion fra vores øvrige liv.

Flere gange minder han om, at vi alle er de samme uanset trosretning, og han lægger ikke skjul på sin frustration over de blodsudgydelser, religion har været ramme for det seneste århundrede. Og ligesom i den enkeltes liv er det også altafgørende i det store billede at trænge vrede, nervøsitet og had i baggrunden til fordel for en positiv indstilling til livet og ens medmennesker.

»Vi kan ændre verden ved at ændre den måde, vi tænker på. Men det kræver, at vi indser, at vi alle sammen er det samme, mennesker,« siger Dalai Lama.

»Det er ikke nok at bede til Gud. Men hvis den nye generation handler nu, kan dette århundrede stadig nå at blive fredeligere end det forrige,« tilføjer han.

En moralsk peptalk

Efter foredraget møder vi igen Lars Peter Haahr i lobbyen, og smilet er ikke blevet mindre i mellemtiden.

»Det er en fantastisk moralsk peptalk,« siger Lars Peter Haahr glad.

»Han er præcis så fascinerende, som jeg havde regnet med, fordi han er så jordnær, at man jo næsten får lyst til at sætte sig op ved siden af ham og snakke.«

Lars Peter Haahrs kone, Hanne Haarh, byder ind med et svar på, hvorfor en tibetansk buddhistmunk overhovedet har relevans for ikke-religiøse danskere.

»Jeg er ikke særligt filosofisk anlagt, men det her er grundliggende ting, vi alle kan bruge. Dybest set vil alle mennesker være lykkelige, og hvordan er man det? Det er man ved at favne sine medmennesker. Han formidler det, så alle kan forstå det,« siger hun:

»Måske skulle vi sende ham til Ukraine og lade ham få Putin til at forstå, at der er andre ting i verden end at slås om et stykke land.«

Se demonstranter vise deres utilfredshed med Dalai Lama foran Bella Sky i denne video: