Dagpengeoprør ulmer i SF

SFs formand Annette Vilhelmsen risikerer at blive mødt med krav om at gå imod regeringens linje på dagpengeområdet på partiets landsmøde i weekenden.

SF med Annette Vilhelmsen i spidsen holder landsmøde i weekenden, hvor blandt andet dagpengereformen vil være på dagsordenen. Fold sammen
Læs mere
Foto: LISELOTTE SABROE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Partiformand Annette Vilhelmsen kan på SFs landsmøde i weekenden se frem til at blive mødt med krav om at udfordre regeringspartnerne på dagpengene, skriver Jyllands-Posten.

Kravet kommer fra flere centralt placerede græsrødder i partiet.

»Hvis ikke SF skulle forsvare de arbejdsløse, hvem skal så? Nu må det være nok med den sociale arrogance hos De Radikale. Vågn op til virkeligheden, som er, at problemet med folk, der mister dagpengene, er langt større, end man troede. Så må man tage de rigtige værktøjer i brug,« siger formand for SFs Faglige Landsudvalg, Karsten Hønge.

Der vil på landsmødet blive stille forslag om at rulle en del af den omstridte dagpengereform tilbage. Karsten Hønge står blandt andre bag et forslag, der vil gøre det muligt at genoptjene retten til dagpenge efter 26 uger i arbejde, som det var tilfældet før dagpengereformen.

Ifølge forslaget skal uddannelse forlænge dagpengeperioden, ligesom jobrotation og løntilskudsjob skal tælle med i forhold til genoptjeningen af dagpengeretten.

»De her elementer kan gennemføres uden at forlænge dagpengeperioden. Og med de værktøjer kan vi redde rigtige mange,« siger Karsten Hønge.

Han går ud fra, at forslaget vil blive vedtaget med overvældende flertal på landsmødet.

»Jeg kan ikke forestille mig én SF’er i salen være imod det her,« siger han.

Hvis det sker, vil det øge presset på partiets top, der sidder i regeringen.

Finansminister Bjarne Corydon (S) afviste så sent som 1. maj, at regeringen var klar med nye meldinger om dagpengeproblemstillingen.

De Radikale er også afvisende.

SFs arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen (SF), siger, at forslaget »vil kunne hjælpe nogle langtidsarbejdsløse«.

»Men om det lige skal have den udformning, tør jeg ikke sige,« siger Eigil Andersen

Han er dog særligt varm på forslaget om at lade en uddannelsestid tælle med i forhold til at genoptjene dagpengeretten.

»Hvis man tager en længerevarende uddannelse, så kan det godt tænkes, at der bliver brug for noget i den retning. Ellers bruger man jo måske halvandet år af sin 2 års dagpengeperiode på det uden sikkerhed for, at det fører til noget. Det kunne føre til, at folk ikke går fra ufaglært til faglært,« siger han til Jyllands-Posten.


Web-tv: Thomas Larsen: Vilhelmsens vigtigste eksamen