Dagpengeaftale på plads: Ledige får tre dage uden dagpenge

Regeringen er nået til enighed med Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti om en ny dagpengeaftale. De Radikale tilslutter sig aftalen.

Regeringen er blevet enig med Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti om en ny dagpengereform, som de Radikale har valgt at støtte op om. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen har torsdag landet en aftale om et nyt dagpengesystem med Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.

Aftalen, som er bygget op omkring, at dagpengeperioden også i fremtiden er to-årig, er i dag blevet præsenteret i Finansministeriet.

»Det glæder mig, at vi har kunnet indgå en bred aftale om et meget omdiskuteret emne. Aftalen sikrer, at det bliver mere attraktivt at tage et arbejde, og dermed har vi fået sat et vigtigt flueben og skabt ro om dagpengesystemet,« siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i en skriftlig udtalelse.

»Regeringen og forligspartierne har på baggrund af Dagpengekommissionens store forarbejde lavet en langtidsholdbar aftale om et nyt dagpengesystem, der gør det mere attraktivt at tage et arbejde – også i kort tid og til lavere løn – og hvor færre mennesker opbruger deres ret til dagpenge,« tilføjer beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V).

Tre karensdage og lavere dimittendsats til ikke-forsøgere

Aftalen, som blev præsenteret af netop finansministeren, beskæftigelsesministeren samt DF-formand Kristian Thulesen Dahl, og S-formand Mette Frederiksen, betyder, at antallet af karensdage for landets ledige fremover bliver tre.

Dagpengekommissionen havde anbefalet, at man lavede et system med otte karensdage, men det har været svært for mange af partierne at sluge. Karensdage er dage, hvor ledige ikke får dagpenge.

»Der er enighed om, at alle ledige som udgangspunkt får en karensdag uden dagpenge hver fjerde måned,« står der i aftalen.

»Har der været mere end 20 dages fuldtidsbeskæftigelse, svarende til 23 pct. beskæftigelse, inden for de 4 måneder, bortfalder førstkommende karensdag,« står der videre i aftalen.

Kommissionen anbefalede samtidig, at dimittendsatsen blev sænket fra 82 til 78 procent af den maksimale dagpengesats, men den færdige dagpengeaftale indeholder en noget anden model.

Satsen kommer til at lande på 71,5 procent for ikke-forsørgende dimittender og beholdes på 82 procent for forsørgende. Dimittendsatsen er den sats, nyuddannede kan få, hvis de har gennemført en erhvervsmæssig uddannelse af mindst 18 måneders varighed.

Det vil efterlade en samlet regning på 300 millioner kroner, og de penge skal findes i 2017.

Radikale går med i aftalen

De Radikale har samtidig erklæret, at de er med på at tilslutte sig aftalen.

»Regeringens dagpengeforlig ligger indenfor de præmisser, som @radikale satte op med V i går. Derfor er vi ombord,« skriver partiets politiske leder, Morten Østergaard på Twitter.

SF, K og LA ikke med

Under valgkampen indgik SF og DF en aftale om ikke at indgå en dagpengeaftale, hvis ikke den indeholdt en halvering af genoptjeningskravet eller noget, der var »bedre«.

Dansk Folkeparti er med i dagens aftale. SF er ikke med. En faktum, som Pia Olsen Dyhr har denne kommentar til:

»Jeg indgik netop en aftale med Kristian Thulesen Dahl i valgkampen om forbedringer af dagpengereglerne, for enten at kunne samle et flertal efter valget eller at have noget at holde ham op på. Kristian har nu valgt, at løbe fra de løfter han har givet mig og de danske lønmodtagere – og det kan jeg kun tage kraftigt afstand fra. Dansk Folkeparti har nu – ligesom i 2010 – lovet de arbejdsløse ét og gjort det stik modsatte i forhandlingslokalet,« siger Pia Olsen Dyhr på SFs Facebook-side.

Heller ikke de Konservative er med i aftalen. Og ifølge de Konservative er det en »rød« aftale, som Venstre og Dansk Folkeparti har indgået med Socialdemokraterne.

»V har lavet rød aftale om dagpenge. Det ligner det stik modsatte af hvad Danmark har brug for: Flere penge til overførselsindkomster,« skriver Rasmus Jarlov på Twitter.

Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen, ryster på hovedet af aftalen:

»V, S og DF har lavet en aftale, der ifølge dem selv koster 300 mio kr og mindsker beskæft. med 840. Gak gak,« skriver han på Twitter.