Dagpenge-aftale giver regeringen »ro på bagklappen«

Regeringen og Enhedslisten er tæt på et gennembrud i forhandlingerne om de udfaldstruede dagpengemodtagere, og ifølge politisk kommentator Lotte Hansen lå det i kortene, at de to parter ville møde hinanden.

ARKIVFOTO. Johanne Schmidt Nielsen fra Enhedslisten.  Partiet har modtaget et nyt dagpengeudspil fra regeringen i de verserende dagpengeforhandlinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Katrine Emilie Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen og Enhedslisten er tæt på et kompromis i den højspændte sag om de udfaldstruede dagpengemodtagere, erfarer Berlingske, og ifølge politisk kommentator Lotte Hansen er det ikke helt uventet, at parterne nu ser ud til at have fundet et kompromis.

- Forliget er kulminationen på det, som vi har kunnet se hele ugen, nemlig at regeringen har villet samarbejde med Enhedslisten, som desuden har virket mere kompromissøgende end tidligere. På den måde er det harmoni for regeringen, at det tilsyneladende er lykkedes at få støttepartiet med. Det giver også regeringen mulighed for fremover at kunne forhandle noget bredere, for nu har man jo gjort noget for Enhedslisten, siger Lotte Hansen, der kalder det forventede forlig »godt for begge parter«.

- Forliget fortæller også, at regeringen har forsøgt at få ro på bagklappen. Det skal huskes, at man også har lavet delaftaler med partier i oppositionen, for eksempel Liberal Alliance, men det ændrer ikke på, at vi grundlæggende får en rød finanslov, siger Lotte Hansen til Berlingske Nyhedsbureau.

Berlingske erfarer fredag, at regeringen under finanslovforhandlingerne har tilbudt Enhedslisten en model, der sikrer de udfaldstruede en ydelse, der svarer til kontanthjælp, i et halvt år, selv om de kun deltager i uddannelsesforløb af for eksempel 10 ugers varighed.

Kravene er, at de tidligere dagpengemodtagere er jobsøgende, at uddannelsesforløbet er opkvalificerende for den enkelte, og at forløbet er godkendt af en sagsbehandler.

Enhedslistens top er særdeles fåmælt omkring tilbuddet, men gruppeformand Per Clausen er ikke afvisende, erfarer Berlingske.

Ifølge Berlingskes oplysninger er der nu en indbyrdes forståelse mellem regeringen og Enhedslisten om en overordnet model. Enhedslisten havde helst set ændringer af selve dagpengereglerne, men har erkendt, at det ikke vil lykkes under finanslovforhandlingerne.

Forhandlerne diskuterer i stedet, hvad man for eksempel skal kalde den særlige ydelse, som svarer til kontanthjælpssatsen, og hvilke uddannelsesforløb og kurser der skal berettige den særlige ydelse.