Dagens tal: De unge kvinder er røde, de unge mænd er blå

De blå partier sejrede i skolevalget og har medvind på universiteterne. Men 57,8 pct. af de unge kvinder vil stadig stemme rødt.

Venstre er størst blandt de unge mellem 18 og 24 år. Men rød blok fører alligevel hos de unge kvinder. Fold sammen
Læs mere

Den gamle folkevisdom om, at unge stemmer rødt med hjertet, mens voksne stemmer blåt med hjernen, har på det seneste stået for skud.

Blå blok sejrede eksempelvis massivt, da eleverne i 8. og 9. klasse tidligere i år satte deres livs første kryds i det store skolevalg, som 800 danske skoler deltog i. De borgerlige fik til sammen 57,9 procent af stemmerne, mens de røde partier måtte nøjes med 42,1 procent.

Kun i de største byer og i enkelte andre kommuner kom blå blok til kort. De unges Danmarkskort lignede derfor ét stort modbevis af folkevisdommen.

Artiklen fortsætter under kortet...

Danmarkskortet var blåt efter Skolevalget den 29. januar. Kilde: Skolevalg.dk. Fold sammen
Læs mere

Samme tendens ses på landets universiteter, hvor der angiveligt blæser en »borgerlig vind«, som man kunne læse i Berlingske i begyndelsen af februar.

Men et kig i Politikos interaktive værktøj »Sådan stemmer danskerne« afslører, at det er en sandhed med modifikationer. Samlet set fører blå blok ganske vist hos de unge mellem 18 og 24 år, men der er stor forskel mellem kønnene.

Blandt de unge kvinder vil 57,8 procent stemme på de røde partier. Især Radikale er populære med en opbakning på 18,3 procent, mens Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten alle står til mellem 12 og 14 procent af stemmerne. Med 23,8 procent er Venstre dog størst.

Hos de unge mænd er situationen lige omvendt: 61,8 procent vil stemme på et af de blå partier. Også her er Venstre størst med en opbakning på 26,1 procent, mens Liberal Alliance med 19 procent er næststørst.

Venstre er størst blandt de unge mellem 18 og 24 år. Men rød blok fører alligevel hos de unge kvinder. Fold sammen
Læs mere

Folkevisdommen kan derfor endnu ikke helt afskrives.