Dagen før valgdagen er der lagt op til et historisk resultat: »Det er det stikmodsatte af tidligere forbeholdsafstemninger«

Et vægtet gennemsnit af de seneste meningsmålinger viser, at Danmark meget vel kan have kurs direkte mod et historisk valgresultat. Og det er særligt den yderste venstrefløj, der skal kigge indad, mener Berlingskes politiske kommentator.

Der er delt flyers nok ud, men Enhedslisten har ganske enkelt ikke formået at få ordentligt fat i sine egne vælgere, mener Berlingskes politiske kommentator. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske analyseinstitutter er hverken i tvivl eller uenige.

Det bliver et ja, når danskerne onsdag stemmer om, hvorvidt EU-forsvarsforbeholdet skal afskaffes.

Faktisk står hele 64,4 procent af danskerne til at stemme for at afskaffe forbeholdet, mens 35,6 hælder til at beholde det.

Det viser et vægtet gennemsnit af de seneste meningsmålinger om forsvarsforbeholdet, som valgforsker Kasper Møller Hansen har begået for Altinget.

Gennemsnittets statistiske usikkerhed er på 1,3 procentpoint.

Der har gennem valgkampen været mange tvivlere, som ikke har vidst, hvilken vej de skulle sende deres stemme. Den seneste uges tid er andelen imidlertid faldet betydeligt, og ifølge Kasper Møller Hansen har det fortrinsvist været til jasidens fordel.

»Der var næsten dødt løb, da folkeafstemningen blev udskrevet, og så har jasiden vundet frem. Det er det stikmodsatte af de tidligere forbeholdsafstemninger, men nejsiden har ikke vundet det genhør i befolkningen, som man ellers normalt ser,« siger Kasper Møller Hansen.

Hvis den politologiske spådom holder, vil der være tale om det største ja i dansk EU-historie, idet den nuværende rekord blev sat, da 63,3 procent af de afgivne stemmer i 1972 faldt til fordel for en dansk indmeldelse i EF.

Enhedslisten halter

Den seneste Gallup-måling, som Kantar Public gennemførte for Berlingske i sidste uge, viste ligeledes en overlegen føring til jasiden.

I den måling står 65,7 procent til at stemme ja, mens 34,3 procent stemmer nej. Målingens tvivlere er regnet med på den side, de hælder mest til.

Gallupmålingen ligger sammen med Megafon omkring 65 procent til jasiden, mens Epinion og Voxmeter ligger tættere på 61 procent til samme side.

Ifølge Berlingskes politiske kommentator, Bent Winther skyldes den overvældende sejr i sigte for jasiden, at særligt venstrefløjens nej er fuldstændigt punkteret.

Som det eneste parti på venstrefløjen anbefaler Enhedslisten et klokkeklart nej, men partiet har ikke engang succes med at overbevise sine egne vælgere om, at et nej er en god idé.

Ifølge førnævnte Gallup-måling vil 41 procent af Enhedslistens vælgere nemlig sige ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet, mens 46 procent vil følge partiets linje og stemme nej. Det skal dog tilføjes, at der er en betydelig statistisk usikkerhed i det tal.