Da virkeligheden overhalede os

Flygtningekrisens dilemmaer er pludselig kommet helt ud på de danske veje og banegårde, og signalet fra statsminister Lars Løkke Rasmussen er klart: Danmark må tage ansvar og søge en fælles europæisk løsning på asylkrisen.

Op mod 200 flygtninge, langt de fleste syrere, valgte i går at fortsætte deres rejse mod nord på motorvejen E47 på Lolland. Nogle havde kun det tøj, de gik i, andre slæbte af sted med rullekufferter. De fleste havde hverken vådt eller tørt. Foto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De var så illegale, som de overhovedet kunne blive, de omkring 200 mennesker, der vandrede mod Sverige fra Rødby med børn, plastikposer, trætte fødder og politieskorte, så de ikke ville blive kørt ned på motorvejen.

Men skridt for skridt gjorde de 7. september 2015 til den dag, hvor flygtningekrisen ikke kun indhentede, men ligefrem over­halede Danmark, og hvor hele EU ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nu måtte finde sammen om en fælles løsning.

»Europa står i en ekstraordinær situation. Europas grænser er under dobbelt pres,« indledte statsministeren et pressemøde kort inden et hastemøde med Danmarks øvrige partiledere.

Mens trafikken ved Rødby sneglede sig af sted og politiet forhandlede med flygtninge, der ikke ville forlade et tog i Sønderjylland, talte Lars Løkke Rasmussen i Statsmini­steriets spejlsal om behovet for fælles europæiske løsninger.

Han sondrede mellem migranter, der vil væk fra fattigdom og armod med ønsket om et bedre liv i Europa, og mennesker på flugt fra krig og ødelæggelse. Det er de sidste, der har krav på beskyttelse. Han forklarede, at Danmark må samarbejde med resten af Europa om det udspil, der ventes fra EU-Kommissionen i morgen.

»Vi er ikke en del af EUs asyl- og udlændingepolitik. Men vi er en del af Europa. Derfor skal vi handle med omtanke, men også med afsæt i realisme,« sagde han.

»Tiden er ikke til hurtige løsninger«

Vigtigst af alt markerede statsministeren i går med hele to pressemøder og partiledermødet, at han nu er til stede ved roret for at manøvrere Danmark igennem flygtningekrisen.

Nu er nøgleordene europæisk »sammenhold, omtanke og nuance,« lød det fra Lars Løkke Rasmussen, der tog fat i kravet fra Dansk Folkeparti om at indføre grænsekontrol som et værn mod store eller mindre folkevandringer ind over grænserne.

DF-leder Kristian Thulesen Dahl efterlyste søndag lige så kraftigt, at regeringen trådte i karakter, som han efterlyste grænsekontrol nu – med et N og et U i versaler efterfulgt af et udråbstegn.

Statsministeren svarede afdæmpet:

»Det kan meget vel være sådan, at hvis man forestiller sig, at man etablerede en fuldstændig effektiv grænsekontrol, kunne det føre til, at man i hvert fald i et kort tidsperspektiv ville have flere asylansøgere frem for færre asylansøgere,« sagde han og fortsatte:

»Tiden er ikke til bare at trække hurtige løsninger. Tiden er til omtanke og nuance og eftertænksomhed og handling. Der findes ingen vej, hvor Danmark isoleret og alene kan håndtere det her problem. Det er nødt til at ske i europæisk sammenhæng,« sagde statsministeren, så man nærmest kunne høre grænsespørgsmålet sprække en brudflade mellem V og DF vidt åben.

»Det er underligt, at man ikke vil have styr på tingene som statsminister. Det ville jeg i hvert fald gerne, hvis jeg sad i hans sted,« lød det Kristian Thulesen Dahl på vej ind til mødet for partilederne.

Efter mødet erklærede Thulesen, at Danmark nu er en del af »de wild-west-agtige tilstande«, der hersker i Europa.

TV: »I de sidste 24 timer er vi blevet overhalet af virkeligheden«:

 

Intet er normalt

Var det ikke, fordi dagen i går var så usædvanlig, ville de illegalt indrejste vandrere på lande- og motorveje på Lolland og de tilbageholdte togpassagerer i Sønderjylland være blevet sendt retur til Tyskland med fynd og klem. En forklaring om, at man blot er på gennemrejse med henblik på at søge asyl i Sverige, er normalt ikke gangbar – hvis man altså bliver snuppet.

Men disse dage er ikke normale. Det stod klart for Lars Løkke Rasmussen allerede i weekenden, hvor han blev ringet op af Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, som havde et enkelt spørgsmål til den danske statsminister: Tyskland havde brug for at dele de tusindvis af flygtninge, der var ankommet fra Østrig i weekenden, og Lars Løkke sagde ja til kanslerens forslag om at tage hundrede af dem.

»I de seneste 24 timer er vi blevet overhalet af virkeligheden,« konstaterede statsministeren, der i går morges havde indkaldt den såkaldte Nationale Operative Stab, som træder sammen ved terrorangreb eller andre større kriser, hvor der er behov for præcis koordination mellem myndigheder.

Han oplyste, at Danmark behandler asylansøgninger fra de ankomne, der ønsker beskyttelse i Danmark. Men den store gruppe af ulovligt indrejste, som ønsker asyl i Sverige, og som derfor ikke vil lade sig registrere her, var en kattepine, som regeringen i går forsøgte at løse sammen med Sverige.

»Vores udgangspunkt er jo ikke at tvinge folk, der ikke ønsker asyl i Danmark ind i en asylprocedure,« sagde statsministeren.

Den svenske regering bekræfter over for Berlingske, at man drøfter spørgsmålet med Danmark, men justitsminister, Morgan Johansson (S) ønsker ikke at gå i detaljer.

»Sverige lukker ikke døren for nogen, som søger asyl,« skriver ministeren i en mail.

Mandag invaderede knap 200 flygtninge Sydmotorvejen ved Rødby og begyndte den lange vandring mod Sverige. Flygtningene var forinden hevet af toget fra Tyskland på Rødby Havn Station. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt.

Muligt at finde sammen

Selv om det er højst usædvanligt, er det faktisk muligt for Sverige og Danmark at finde sammen, siger Jesper Lindholm fra Aalborg Universitet, der er ekspert i asylret.

»Flygtninges egne ønsker til, hvor deres flugt skal ende, er ikke noget, man normalt tager hensyn til under Dublin-forordningen. Men en humanitær klausul giver Danmark mulighed for at bede Sverige overtage en asylbehandling. Det kræver selvfølgelig, at Sverige siger, at de gerne vil,« siger han.

Ved statsministerens pressemøde kl. 15.30 i går, var der ankommet 400 flygtninge og migranter til Danmark. Ved det næste pressemøde kl. 20, var antallet ifølge Lars Løkke Rasmussen steget til 800 personer.

»Og vi har en forventning om, at det kan vokse yderligere i aften og i nat.«