DA stiller ultimatum til S-SF plan

Arbejdsgiverne i den private sektor afviser ultimativt en række grundlæggende elementer i S-SF-planen og truer dermed fundamentet under de bebudede trepartsforhandlinger.

Fagbevægelsen, som demonstrerede på Slotspladsen, skal ikke regne med forhandling fra arbejdsgivernes side i forbindelse med S og SFs økonomiske plan, fastslår DA. Fold sammen
Læs mere

Der bliver ikke nogen trepartsaftale mellem arbejdsmarkedets parter og en måske kommende S-ledet regering, medmindre Socialdemokraterne og SF piller en lang række centrale elementer ud af deres fælles økonomiske plan. Det fastslår Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

De to oppositionspartier vil forpligte parterne til at finde 15 mia. kr. til den offentlige kasse gennem forhandlingerne ved f.eks. at øge den ugentlige arbejdstid med en time. Men arbejdsgiverne stiller ultimative krav:

»Der er en lang række ting i S-SF planen, som fagbevægelsen har fået som betaling for at finde de 15 milliarder kroner, men som vi aldrig vil gå med til. Det er for eksempel direkte skattefinansieret støtte til fagbevægelsen og skattepenge til fagforeningsdrevne informationskampagner. Det er bare et pluk af eksempler,« siger adm. direktør i DA, Jørn Neergaard Larsen, som skal lede forhandlingerne på arbejdsgiversiden.

Han peger også på, at Socialdemokraterne og SF i planen vil indfører et såkaldt kædeansvar, hvor arbejdsgivere forpligter sig til sikre sig, at deres underleverandører arbejder efter gældende overenskomst. Et krav som arbejdsgiverne allerede har afvist ved de netop overståede overenskomstforhandlinger.

»Vi kommer altid til en trepartsforhandling, hvis vi bliver inviteret. Men vi vil aldrig etablere reelle forhandlinger om spørgsmål, vi har afvist ved en overenskomstforhandling,« siger Jørn Neergaard Larsen.

Arbejdsgiverne truer dermed med at spænde ben for oppositionens økonomiske plan, længe inden Socialdemokraterne og SF har haft mulighed for at vinde et valg og dermed indkalde til forhandlingerne.

SF-leder Villy Søvndal er nu sikker på, at arbejdsgiverne nok skal besinde sig til den tid.

»Det må vi tage, når vi kommer så langt, men vi skriver nogle af de ting ind i planen, fordi vi ikke vil have et uorganiseret arbejdsmarked, hvor folk konkurrerer på lavere løn i fupselskaber. Det gør vi for at sikre den danske model, og det undrer mig, hvis Dansk Arbejdsgiverforening ikke synes, det er en god ide,« siger han.

Med udmeldingen til Berlingske Tidende bryder arbejdsgiverne også med en uskreven regel blandt arbejdsmarkedets parter om ikke at stille med ultimative krav. Det undrer LO-formand Harald Børsting:

»Vi er altid blevet belært af arbejdsgiverne om, at vi aldrig møder op med ultimative krav, så det synes jeg heller ikke, de skal. Mere kan jeg ikke sige om det her.«