DA om rapport: Gode men utilstrækkelige forslag

Carsten Koch-udvalgets anbefalinger til integrationsindsatsen er langt hen ad vejen fornuftige, mener Dansk Arbejdsgiverforening, som dog efterlyser flere økonomiske incitamenter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kun en tredjedel af deltagerne i det integrationsprogram, der skal give indvandrere bedre forudsætninger for at klare sig i det danske samfund, kommer ud på arbejdsmarkedet under integrationsperioden. Og det er langt fra godt nok - derfor må systemet ændres, mener Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Reaktionen kommer, efter at en ekspertgruppe under ledelse af tidligere skatte- og sundhedsminister Carsten Koch tirsdag er kommet med anbefalinger til at gøre integrationen på arbejdsmarkedet bedre for de nyankomne flygtninge og familiesammenførte udlændinge, der er omfattet af integrationsprogrammet.

»Rapporten viser, at kun hver tredje kommer ud på arbejdsmarkedet i løbet af integrationsperioden. Det kan ingen være tilfredse med,« siger chefkonsulent Berit Toft Fihl fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Hun peger på, at udvalget overvejende kommer med »brugbare« forslag til, hvordan man kan få flere til at være selvforsørgende. Men da anbefalingerne kun dækker et snævert felt i form af integrationsprogrammet - og således ikke indvandrere, som har været i landet i længere tid - er der brug for væsentligt flere ændringer, end udvalget lægger op til, mener chefkonsulenten.

»Hvis der for alvor skal rykkes på flygtninge og familiesammenførtes selvforsørgelse, skal der spilles på hele klaviaturet. Det håber vi, at vi kommer til at høre, når regeringen snart kommer med sit udspil,« siger Berit Toft Fihl.

Mens DA efterlyser økonomiske incitamenter i udspillet, finder organisationen det positivt, at der ifølge ekspertgruppen skal mere fokus på den virksomhedsrettede indsats over for flygtninge og familiesammenførte.

Da regeringen i februar 2013 nedsatte ekspertgruppen, blev der samtidig nedsat en partsgruppe, som blandt andet består af DA, LO og Dansk Erhverv. Og sidstnævnte ser også gode takter i udvalgets anbefalinger. Især er man hos Dansk Erhverv glade for udvalgets anbefalinger til at styrke kommunernes incitament til at få indvandrere i arbejde.

»Vi ved, at virksomhedsrettede tilbud som for eksempel løntilskud er blandt de mest effektfulde redskaber til at få ledige i job. Det er åbenlyst, at flygtninge og indvandrere, som ikke kender det danske arbejdsmarked og ikke kan trække på netværk som danskere i forhold til at komme i job, vil have stor gavn af at komme i virksomhedspraktik eller i løntilskud på en virksomhed,« siger arbejdsmarkedspolitisk chef i Dansk Erhverv Ole Steen Olsen.

Carsten Koch-udvalget fremlægger på et senere tidspunkt sine øvrige anbefalinger til, hvordan vi får flere i job og færre på offentlig forsørgelse.