Da dansk politik handlede om et slagsmål om en byggegrund i Herning, en hemmeligholdt transport af en »licenshest« og en »skræmmende« trussel fra Putin

Politisk ugepost: Vi har samlet alle de vigtigste historier om dansk politik fra uge to af 2017. Du får hele overblikket fra ugen samlet ét sted: Lige her.

Velkommen til denne uges politiske ugepost - dit ugentlige overblik.

Det er her, vi hver lørdag giver dig ugen i dansk politik i kondenseret form. Vi kigger tilbage, følger op og sætter i ramme for dig, så du hver weekend kan blive fuldt opdateret på ugen, der er gået.

I modsætning til sidste uge vender vi ugen om, så vi starter i går og arbejder os tilbage gennem ugen, jo længere ned i artiklen vi kommer.

Claus Hjort slår alarm: Aggressive Rusland truer Danmark

Vi begynder denne uges gennemgang af ugen i dansk politik med en appel til danskerne.

Den kommer fra Claus Hjort Frederiksen (V), der fredag gav sit første interview som ny forsvarsminister til Berlingske. Her advarede han danskerne om, at truslen fra Rusland er »skræmmende«, og at statsstyrede russiske hackergrupper er klar til at angribe hospitaler, infrastruktur og elforsyning ved at bryde ind i computersystemer«.

»Vi er nødt til at gøre os det klart i Danmark, at vi alle sammen er under en eller anden form for trussel. Og det er vi nødt til at handle på,« sagde han.

Udover russiske cyberangreb advarede Hjort om den traditionelle militære.

»Vi kan konstatere, at russerne lige nu installerer nye missilsystemer i Kaliningrad, som kan nå København med deres rækkevidde.«

Truslen betyder, at der er brug for at øge forsvarsbudgettet, mener Hjort. I løbet af foråret eller tidlig sommer vil han derfor komme med et udspil om at tilføre flere penge til forsvaret i det nye forsvarsforlig, der skal laves i 2017.

Du kan læse det store interview med Claus Hjort Frederiksen her.

Finansministeren vil have kommunerne til at sænke skatten

Vi går videre til en opfordring. Kommunerne har nemlig så mange penge på kistebunden, at det er på tide, at de sætter skatten ned.

Sådan lød meldingen fra finansminister Kristian Jensen torsdag på forsiden af Berlingske. Kommunernes kassebeholdninger er nemlig steget med rundt regnet 15 mia. kr.fra 2009 til 2016, viser nye tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.

»Kommunerne har valgt at holde indtægterne i kassen i stedet for at sænke grundskylden eller kommuneskatten,« sagde Kristian Jensen blandt andet til Berlingske.

Herunder kan du gå på opdagelse og se, hvor mange penge din kommune har på kistebunden

Licenhestens tur over Atlanten til 70.000 kr.

Og så ellers videre til en sag, der handler om en hest. Eller rettere; transporten af en hest. En hest, der i løbet af ugen er blevet døbt »licenshesten«. Det navn vender vi tilbage til.

Først til sagen:

Tirsdag eftermiddag blev en faktura på en hestetransport til 69.225,75 kr. lagt på Facebook af nyhedschef Simon Andersen fra Radio24syv – uden at det fremgik, hvem der havde betalt den.

Radio24syv skrev efterfølgende, at Danmarks Radio bekræftede, at Johannes Langkilde, DRs korrespondent, havde fået betalt transporten af sin kones hest fra Danmark til Washington, da han og familien flyttede til USA, hvor Langkilde blev korrespondent. Det førte til en hel del polemik, som vi her har kogt ned til tre citater:

1) »Jeg ved godt, at DR forsøger at pakke det ind i konkurrenceregler, og at deres medarbejdere vil blive svækket, hvis de afslører noget. Men jeg har svært ved at se, hvorfor man ikke kan finde en måde at komme uden om de problemer på,« sagde DFs medieordfører Morten Marinus tirsdag til Berlingske Business. Han krævede mere åbenhed fra DR.

2) »Jeg synes, at det lyder som en meget bizar sag, og jeg kan forstå, at der er spørgsmål på vej desangående, og så må vi jo bede DR redegøre for det. Jeg håber, at DR vil være åbne, og helt personligt vil jeg sige, at hvis det forholder sig som beskrevet her, så synes jeg, at DR gør sig utroligt sårbar over for kritik,« sagde kulturminister Mette Bock onsdag til Ritzau.

3) »Vi er blevet klogere på, at sådan et fejl-judgement fra vores side skal vi ikke lave igen. Det er vigtigt for mig at understrege, at det ikke er sådan, at vi bruger licensmidler med hovedet under armen,« sagde nyhedsdirektøren i DR, Ulrik Haagerup, onsdag eftermiddag til Ritzau.

Han sagde også, at den slags aldrig kommer til at gentage sig. Der er altså ikke andre DR-medarbejdere, der i fremtiden kommer til at få en hestetransport tværs over Atlanten betalt af DR.

Her kan du læse en analyse om, da en hest og 70.000 kroner pludselig bragte DR i politisk modvind.

Ugens citat

»Det er lidt tankevækkende, at mange flipper mere ud over en licenshest til 70.000 kr end over de 12,3 mia., der er sejlet ud af landet pga. SKATs inkompetence.«

Berlingskes debatredaktør, Anne Sophia Hermansen, på Facebook:

Den politiskole der...

Kan den politiskole blive ved med at volde regeringen problemer, spørger du måske. Og der er svaret altså bare: Ja, det kan den. Således også i denne uge.

Regeringen besluttede i november 2016, at nye politibetjente skal kunne uddannes fra en nybygget politiskole i Herning. Men alligevel er sagen blevet ved med at blusse op igen og igen.

Mandag kunne Berlingske fortælle, at Statsministeriet har mørklagt flere end halvdelen af de dokumenter, som sagen omfatter i Lars Løkke Rasmussens ministerium.

I alt drejer det sig om 154 dokumenter. Men Berlingske fik kun udleveret knap halvdelen – 71 i forbindelse med den aktindsigt, avisen havde søgt. De resterende 83 dokumenter blev undtaget.

»Det giver jo næring til alle mulige tanker og idéer hos mange mennesker på den anden side af Borgens tykke mure,« lød reaktionen fra Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen. DF har i øvrigt opponeret kraftigt imod regeringens beslutning om at placere politiskolen i Herning.

Tirsdag opstod så en situation, der gjorde Herning-borgmester Lars Krarup »målløs«. Jyllands-Posten skrev nemlig på sin forside, at Herning har tilbudt en byggegrund til den nye politiskole, der ikke er stor nok til at opfylde Rigspolitiets arealbehov. To eksperter anslog i avisen, at grunden var omkring 28.000-30.000 kvm og derfor ikke opfyldte Rigspolitiets ønske om 40.000 kvm.

»Tror avisen i ramme alvor, at vi, som kommune, ikke kan regne? At vi som myndighed ikke kan opmåle en matrikel? Det er jo helt hen i vejret,« lød det fra Lars Krarup i en pressemeddelelse, som han og Herning Kommune sendt ud sent mandag aften.

Herning Kommune delte senere på dagen et nyt kort, hvor et større areal var optegnet, og Lars Krarup forklarede, at den tegning, eksperterne havde regnet på for Jyllands-Posten, kun viste den rene byggegrund. Mens udenomsarealerne ikke var med.

Jyllands-Posten forklarer sagen fra sin side i en gennemgang af, hvordan historien blev til. som du kan læse her.

Det kunne have været så enkelt...

Onsdag skrev tidligere V-rådgiver og nuværende politisk kommentator på BT, Søs Marie Serup, så følgende om hele sagen og Venstres håndtering af den:

»En klar vestdansk vindersag for regeringen har udviklet sig til noget regulært skrammel. Debatten om placeringen af en ny politiskole ligner efterhånden en gang amatørteater.«

Det gjorde hun i øvrigt i BT.

6 hurtige nyheder fra ugen

Nyhed I) En frisk opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet har vist, at kun 18 EU-borgere i hele 2015 brugte EU-regler til at få hurtigere adgang til dagpenge i Danmark. Kun én af dem var altså fra Østeuropa, mens 14 var fra nordeuropæiske lande og tre var fra Sydeuropa. Det skrev Berlingske.

Nyhed II) Ministeren for offentlig innovation, Venstres Sophie Løhde, slog i denne uge fast, at arbejdsgiverne rent faktisk har ret til at opsige betalte fridage. Det kunne eksempelvis være julefridage. Den historie uddybes her. Og Berlingske Business er på sagen her.

Nyhed III) De fem største globale trusler, der er størst sandsynlighed for kan indtræffe i 2017 er ifølge World Economic Forum: Ekstreme vejrbegivenheder, storstilet ufrivillig migration, store naturkatastrofer, storstilede terrorangreb og massivt datatyveri og -bedrag. Det skrev Berlingske mere om onsdag.

Nyhed IV) Lars Løkke Rasmussens forklaringer er i sagen og det fortroligtstemplede Ban Ki-moon brev om regeringens smykkelov er upræcise, lyder kritikken fra fire medlemmer af Udenrigspolitisk Nævn, som Information har talt med. Du kan også læse mere her.

Nyhed V) Danmark er vidne til et »socialt, politisk og geografisk oprør«. Og det oprør er forklaringen på det historisk dårlige valgresultat ved folketingsvalget i 2015 for de fire såkaldte magtpartier: Socialdemokratiet, Venstre, de Radikale og de Konservative. Det er én af hovedkonklusionerne i et forskningsprojekt, ’Oprør fra udkanten: folketingsvalget 2015’, der er lavet af valgforskerne Kasper Møller Hansen og Rune Stubager, der offentliggøres om få uger. Det skrev Politiken tirsdag - og du kan læse mere om det her.

Nyhed VI) Ældreminister Thyra Frank (LA) har skrevet, at hun som forstander på plejehjemmet Lotte kopierede den lovpligtige arbejdspladsvurdering, APV, fra et andet plejehjem. Det fik torsdag Socialdemokratiet til at kræve en undersøgelse af sagen.

Det krav fik Thyra Frank til at skyde med skarpt mod Socialdemokratiet:

»Jeg synes ærligt talt, at Socialdemokraterne skulle tage at interessere sig mere for, hvordan vi nu og fremover sikrer, at vores ældre får en tryg og værdig alderdom,« sagde hun til Ritzau.

Ugens grønlændervending

»Naturligvis er ingen blevet købt eller solgt. Der er tale om en velkendt sag om at tage et fornuftigt hensyn til den parlamentariske situation. Men det berettiger selvfølgelig ikke den usmarte formulering, som jeg ikke skulle have brugt. Jeg beklager, hvis nogen er blevet stødt. Det var ikke hensigten.«

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) måtte onsdag beklage - skriftligt i øvrigt - at han havde brugt formuleringen »at købe en grønlænder« om det faktum, at regeringen har gjort løsgænger Aleqa Hammond til formand for Grønlandsudvalget mod, at hun lovede ikke at vælte regeringen.

Læs mere her.

Ugens premiere

I Folketinget har Præsidiet kickstartet det nye år med et nyt tiltag: Fælles mogensang én gang om måneden. Den løb af stablen første gang i denne uge, og vi har fundet en lille videosnas af begivenheden:

Ugens 'Kend din folketingspolitiker'

Berlingske har stillet 17 spørgsmål til de danske politikere. Hver dag udgiver vi en af de besvarelser, der er kommet ind. Således også i den forgangne uge:

07.01.17 René Gade (ALT): »Jeg havde kun været medlem af partiet i tre måneder og ikke haft en valgplakat. Det var en dramatisk aften i sofaen«

08.01.17 Rasmus Prehn (S): »Min timing var dårlig, og kronikken blev opfattet som illoyal«

09.01.17 Peter Skaarup (DF): Peter Skaarup revser Sverige: Sådan går det, når man undertrykker befolkningens holdninger

10.01.17 Sofie Carsten Nielsen (R): »Sexisme kan virkelig pisse mig helt vildt af«

11.01.17 Finn Sørensen (EL): »Jeg føler, at vi – menneskeheden – virkelig står ved den frygtede korsvej«

12.01.17 Simon Emil Ammitzbøll (LA): Hvis Simon Emil Ammitzbøll havde en milliard? Så ville han investere i iværksættere og købe en Maserati og et hus ved vandet

13.01.17 Mogens Jensen (S): Mogens Jensens mest dramatiske øjeblik begyndte med en telefonopringning fra statsministeren

Ugens totalt forskellige Obama-opfattelse

USAs 44. præsident Barack Obama holdt natten til onsdag dansk tid sin sidste officielle tale som siddende præsident. I den anledning spurgte Berlingske Mogens Lykketoft og Søren Espersen, hvordan Obama havde klaret sig i sine 8 år i Det Hvide Hus. Det var de ikke enige om:

»Det er slet ikke gået som håbet. Han efterlader et svækket USA,« mener DFs Søren Espersen.

Obama »er det mest sympatiske, man kan håbe på nogensinde kommer ud af det amerikanske politiske system«, mener Mogens Lykketoft, som også siger, at Obama er blevet saboteret af Republikanerne.

Læs mere her - du kan også finde ud af, hvem af de to Rasmus Jarlov og Michael Aastrup Jensen er enig med.

Ugens gentagelse

Licensen skal ned.

Det fastslog kulturminister Mette Bock (LA) onsdag på et samråd, som Socialdemokratiets kulturordfører Mogens Jensen havde indkaldt til. Bock ville dog ikke fortælle, hvor meget regeringen mener, at licensen skal ned med.

I regeringsgrundlaget står det i øvrigt sort på hvidt:

»Den nugældende mediepolitiske aftale udløber ved udgangen af 2018. Regeringen vil fremlægge et konkret forslag til fokusering af DR og en nedsættelse af licensen.«

Ugens portræt

Han har siddet mere end 3.200 timer i cockpittet i et kampfly. Han har styret mere end 35 forskellige flytyper – herunder F-16. Han er trestjernet generalløjtnant i det amerikanske flyvevåben, US Air Force, han har en bunke medaljer til at knappe på militærdragten, og han står i spidsen for et mandskab på 2.590 personer med et årligt budget på 70 millioner dollar.

Berlingske portrætterede tirsdag 63-årige Lieutenant General Christopher C. Bogdan, der er manden, der på vegne af den danske regering skal forhandle den endelige pris på Danmarks 27 nye F-35-kampfly.

Tak fordi du læste med - hav en god weekend.