CPR-oprydning finder tusindvis af udrejste borgere

En oprydning af CPR-registre finder udrejste borgere. Det kan have påvirket kommunernes tilskud, skriver DR.

København er en af de kommuner, der har fået for meget i tilskud grundet fejl i CPR-registret. Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oven på en oprydning af kommunernes CPR-registre er der fundet 3351 personer, der for længst er udrejst af kommunerne. Det kan have givet rod med tilskuddene til kommuner og personernes adgang til ydelser.

Det skriver DR baseret på tal fra Danmarks Statistik.

»Vigtigt, at kommunerne får styr på udrejsekontrollen i CPR. Det er et principielt problem, hvis folk, der er udrejst, har adgang til velfærdsydelser«, skriver social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) på det sociale medie Twitter.

Ifølge DR's tal har 3351 personer ikke boet i den kommune, de er registreret i, i mere end et år. Og 842 af disse i mere end fem år.

Dermed har personerne altså været registeret som boende i en kommune uden reelt at være det.

En stor del af kommunernes økonomi er styret af udligningsordningen. Den forsøger at give tilskud til kommuner med mange gamle, syge eller udsatte borgere.

Derfor kan de fejlagtige registreringer have haft betydning for, hvor mange penge en kommune har fået.

»Det betyder jo, at man ikke kan have tillid til udligningssystemet, fordi så mange udligninger foregår på grundlag af oplysninger i CPR.«

»Dermed er det jo med til at skabe en mistillid mellem kommuner og til det samlede udligningssystem«, siger ekspert i udligningsordningen Lise Lyck fra CBS til DR.

Ifølge DR var 814 af de 3351 personer registreret i København. Og det betyder, at kommunen har fået 15 millioner kroner for meget i udligningsordningen.

Direktør for Københavns Kommunes kultur- og fritidsforvaltning Thomas Jakobsen siger til DR, at det ikke er noget, kommunen har spekuleret i.

»Vi går op i en korrekt sagsbehandling. Kommunen er udelukkende interesseret i at sikre, at folk bor de rigtige steder,« siger han til DR.

/ritzau/