Corydon: Vi skal have mere kvalitet for skattekronerne

En ny model for god ledelse i staten skal give mere velfærd for skattekronerne, siger finansminister Bjarne Corydon. Resultatmåling af de ansatte er en måde at udvikle dialog og trivsel, siger ministeren.

Debatten handler hverken om resultatmålinger, resultatløn eller øget kontrol i den offentlige sektor. Den handler i stedet om at optimere det offentlige mest muligt for hver enkelt skattekrone. Det skal gavne både de ansatte og borgerne.

Sådan siger finansminister Bjarne Corydon (S) efter mandagens debat om, hvordan Moderniseringsstyrelsen med hjælp fra konsulentvirksomheden McKinsey skal indføre en ny model for god arbejdsgiveradfærd i den offentlige sektor.

»Vi skal systematisk blive endnu dygtigere til at levere en bedre velfærd for de mange penge, som borgerne betaler i skat. I samme åndedrag skal vi blive dygtigere til at sikre, at vores medarbejdere trives. Det kan vi blandt andet gøre ved at skabe en dialog ud fra målinger,« siger Bjarne Corydon.

Den nye ledelsesstil falder dog ikke i god jord hos Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, der udtrykker bekymring om, at modellen indfører kontrol over tillid, og at det er umuligt at bruge samme model til fagene i det offentlige.

Den kritik er dog gammeldags og grundløs ifølge finansministeren.

»Vi sætter på ingen måde kontrol over tillid, og det er desværre lidt en automatreaktion. For det handler ikke om at skrue op for kontrol. Det handler om en moderne metode at lede den offentlige sektor på, hvor man leverer gode resultater for borgernes skattekroner,« siger Bjarne Corydon og uddyber:

»En moderne sektor søger for, at medarbejderne trives og motiveres, så de leverer så god en service til borgerne som mulig. Det er hele essensen ved denne model,« siger han.

Hos SF og Enhedslisten bryder man sig heller ikke om, at de ansatte skal måles på resultater, for der er mange ting, man ikke kan måle. Derfor har partierne kaldt Bjarne Corydon i samråd.

»Man forsimpler tingene meget kraftigt ved at fremsætte de synspunkter, som SF og Enhedslisten gør. I den offentlige sektor i Danmark kan man i høj grad måle, om tingene lykkes eller ej - også med bløde værdier. Det handler om at hjælpe folk i en svær situation. Mennesker uden for arbejdsmarkedet skal hjælpes i job, og stofmisbrugere skal tilbage på sporet,« siger Bjarne Corydon og fortsætter:

»Det er meget håndgribeligt, og jeg synes, det vil være forkert at give op over for at måle, om vi gør det godt nok på de områder. Derfor er modellen i mine øjne en ubetinget god ting.«