Corydon: Vi har fået vores ønske opfyldt

Finansministeren er tilfreds med, at der efter det omstridte solcelle-brev bliver åbnet for en principiel debat om Rigsrevisionens fremtidige arbejde.

Det var de fire topministre, statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), finansminister Bjarne Corydon (S), økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) samt social-, børne- og integrationsminister Annette Vilhelmsen (SF) der sendte det omstridte rev til Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), i forrige uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Finansminister Bjarne Corydon (S) erklærer sig tilfreds med, at der nu bliver lagt op til en principiel diskussion af, hvorvidt Rigsrevisionen skal have lov til at undersøge lovforberedende arbejde i fremtidige undersøgelser.

Det siger finansministeren, efter Folketingets Præsidium onsdag har valgt at bakke Statsrevisorernes ønske om en grundig undersøgelse af den såkaldte solcellesag, herunder det lovforberedende arbejde, op.

På en pressebriefing på sit kontor onsdag, sagde Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), ligeledes, at man gerne vil være med til at tage en principiel diskussion af, hvilke ting Rigsrevisionen kan undersøge fremover, og den udmelding hæfter finansministeren sig ved.

»Der er et principielt spørgsmål, som nu vil blive drøftet i forlængelse af den her sag, som der også står i Lykketofts brev til statsministeren. Og det er jo et principielt spørgsmål, der dybest set vedrører, hvordan samspillet mellem Folketinget og regeringen skal være fremover,« siger Bjarne Corydon og uddyber:

»Det er sådan set forhold, der skal vedrøre alle fremtidige folketing og regeringer, så vi har ment, at der var et principielt spørgsmål, som vi har brug for at få drøftet. Den diskussion får vi. Og det er sådan set, det vi har ønsket hele vejen igennem,« siger han.

Sagen begyndte at rulle i foråret, da det kom frem, at der havde været lovsjusk i Klima- og Energiministeriet i forbindelse med statsstøtte til solceller.

Loven måtte siden ændres flere gange, hvilket medførte store konsekvenser for såvel virksomheder som udbygningen med solceller herhjemme.

På den baggrund bad Folketingets statsrevisorer Rigsrevisionen om en grundig undersøgelse af statens støtte til solceller samt det lovforberedende arbejde.

Men den undersøgelse satte regeringstoppen spørgsmålstegn ved, da man ikke mente, at Rigsrevisionen per automatik skal have udleveret alle papirer om netop det lovforberedende arbejde.

Det skete i et brev til Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), finansminister Bjarne Corydon (S), økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) samt social-, børne- og integrationsminister Annette Vilhelmsen (SF) sendte i forrige uge.

Regeringstoppen har fået massiv kritik undervejs, og kritikerne har peget på, at regeringen med sit ønske forsøgte at stille sig i vejen for en undersøgelse.

Selvom Bjarne Corydon med udmeldingen fra præsidiet siger, at »vi har nået vores mål«, så erkender han også, at vejen til målet ikke har været køn for regeringen.

»Vi må notere os, at vi ikke har set fantastisk godt ud undervejs, og det må man jo leve med engang imellem,« siger Corydon.

Han frygter ikke, at der bliver grund til yderligere kritik af regeringen, når Rigsrevisionen har undersøgt solcellesagen til bunds.

»Vi får en fuldstændig belysning af den her konkrete sag, så der ikke er nogen tvivl om, at der ikke bliver skjult noget i den sammenhæng,« siger Bjarne Corydon.

TV: Thomas Larsen: Kamp for lukkethed er et selvmål