Corydon opfordrer kraftigt Christiansborg til at kæmpe for regering over midten: »De er bange«

Han har tidligere rost ideen om en regering hen over midten, og den seneste tids kriser har udelukkende understreget, hvor nødvendig – og mulig – sådan en er. Bjarne Corydon frygter dog, at diskussionen om sådan en regering sander til, før det overhovedet bliver reel.

Står det til Børsens chefredaktør, kan Jakob Ellemann-Jensen (V) og statsminister Mette Frederiksen (S) godt begynde at tale endnu tættere sammen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden statsminister Mette Frederiksen (S) søndag åbnede for det, som Lars Løkke Rasmussen (M) åbnede for i 2019, har rigtig mange politiske mennesker ment meget.

Nogen har hyldet døråbningen for en regering over midten i kølvandet på næste valg.

Andre har smækket håbet direkte tilbage i jorden med paroler om, at det slet ikke er muligt. Det giver dansk politisk historie da også et hint om, selvom den ikke slår det fast med syvtommersøm.

Uanset hvor mange argumenter der findes for ikke at kæmpe for en bred regering over midten af dansk politik, må man bare ikke lade disse stoppe diskussionen.

Det mener Børsens chefredaktør Bjarne Corydon, som i en leder i sin egen avis torsdag kalder en bred flertalsregering for fuldstændigt nødvendig.

Den tidligere S-finansminister i Helle Thorning-Schmidts regering slår fast, at de egentlige politiske forskelle mellem midterpartierne i det store og hele er mindre end forskellene mellem midterpartierne og yderfløjene.

»Tænk hvis de var stærke nok til at holde sammen om at dele ansvaret for at træffe kloge, svære beslutninger,« siger Corydon. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Desuden har partierne lige på den ene og den anden side af midten ifølge Corydon vist sig kompetente til at bruge store summer på nødvendige sager som coronabekæmpelse og forsvar.

»Men de er blevet dårligere til at lave reformer – i en tid, hvor behovet bliver større, ikke mindre. De er bange for at blotte sig i kampen om de samme vælgere. Tænk, hvis de var stærke nok til at holde sammen om at dele ansvaret for at træffe kloge, svære beslutninger, der fik tid til at virke så længe, at vælgerne ville mærke og belønne det.«

For det betyder ganske enkelt ikke det store for samfundets sundhed, om regeringen er rød eller blå.

Det betyder til gengæld meget, om regeringen er modig og stærk nok til rent faktisk at træffe beslutninger, som på den lange bane vil gavne Danmark, skriver Bjarne Corydon.

Og det vil en bred samlingsregering kunne.