Corydon om regeringens håndtering af FE-sagen »Tavsheden fra tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen siger alt«

Børsens chefredaktør, Bjarne Corydon, der er tidligere socialdemokratisk finansminister, mener, at det »siger alt« om FE-sagen, at andre forhenværende topsocialdemokrater fortsat er tavse om regeringens håndtering.

 
Få et komplet overblik i sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste og den tidligere spionchef Lars Findsen på 3 minutter. Grafik: Kenneth Holm-Dahlin Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det siger alt, at den heftige kritik af regeringen i FE-sagen ikke har fået flere tidligere topsocialdemokrater frem i lyset.

Sådan lyder det fra Bjarne Corydon, chefredaktør på Børsen og socialdemokratisk finansminister under Helle Thorning-Schmidts regering, i et debatindlæg i sin egen avis.

Corydon henviser til den massive kritik af regeringen fra en række forhenværende embedsmænd, der meget sjældent udtaler sig offentligt, i den stærkt opsigtsvækkende sag om Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Her er tidligere FE-chef Lars Findsen varetægtsfængslet, sigtet efter en paragraf i straffelovens kapitel om landsforræderi, mens tidligere forsvarsminister for Venstre Claus Hjort Frederiksen er sigtet efter samme paragraf. Selve indholdet i sigtelserne er fortsat hemmeligt for offentligheden.

Men håndteringen af sagen og de mange gisninger som følge af de hemmeligholdte oplysninger fra regeringens side har for nylig mødt kritik fra yderst sjælden kant i et indlæg fra Michael Lunn, der i 20 år var departementschef i Justitsministeriet.

På forsiden af weekendens Politiken kaldte han håndteringen for »en næsten ubrudt kæde af fejlbeslutninger«.

»Det vil vel være forventeligt, at FEs udenlandske samarbejdspartnere vil se med dyb undren og bekymring på sagen og tænke: Hvad sker der i Danmark? Kan man stole på et land, hvor den slags ting sker? Kan man samarbejde med dem? Med andre ord er der skabt en klar risiko for skade på Danmarks omdømme,« skrev Michael Lunn.

Siden har tre andre tidligere topembedsmænd fulgt trop og bakker op om Michael Lunns kritik.

Det drejer sig om tidligere departementschef i Statsministeriet fra 1996-2005, Nils Bernstein, Anders Troldborg, departementschef i Forsvarsministeriet fra 1993-2007, og hans forgænger i samme ministerium, Michael Christiansen.

Dertil har tidligere statsminister og tidligere generaldirektør for NATO, Anders Fogh Rasmussen (V), og tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) placeret ansvaret hos statsminister Mette Frederiksen (S).

»Tier fortsat, men tænker det samme«

Bjarne Corydon mener, at kritikken, især fra de tidligere embedsmænd, for hvem det nærmest er indlejret ikke at udtale sig offentligt, er med til at understrege alvoren, når tidligere topsocialdemokrater stadig ikke har noget at sige om sagen:

»Flere topsocialdemokrater med tilsvarende erfaringer tier fortsat, men tænker det samme. Tavsheden fra tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen siger alt. S-regeringen har desperat brug for hans hjælp. Hvis han var uenig med Lunn, Bernstein, Fogh og Ellemann, ville han åbent støtte Mette Frederiksen. Hans kritik ville til gengæld sætte regeringen skakmat,« lyder det.

Altså mener Bjarne Corydon, at når en skikkelse som Poul Nyrup Rasmussen endnu ikke har udtalt sig om sagen, bekræfter det implicit, at håndteringen fra regeringens side har været kritisabel.

Sagen kort er den, at Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) i august 2021 udsendte en pressemeddelelse med kritik af FE. I samme moment blev hele ledelsen sendt hjem, og en tidligere chef, som stod til en ambassadørpost, kunne ikke blive ambassadør alligevel. Det skete i fuld offentlighed, vel at mærke.

Senere – i december 2021 – frikendte en kommission FE for alle beskyldninger, men få dage før blev FEs øverste chef, Lars Findsen, anholdt i Københavns Lufthavn, og han har siden været varetægtsfængslet sigtet for landsforræderi. I december blev også tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen sigtet. Sigtelserne er som bekendt hemmelige.

Anders Troldborg, den tidligere departementschef i Forsvarsministeriet, vurderer, at der fra begyndelsen blev lagt en helt skæv linje:

»Den egentlige katastrofe er offentliggørelsen af pressemeddelelsen. Så har man sagt a, og så siger man b og c, og det går helt, helt galt. Men man kunne godt have drejet af ved hvert punkt, men logikken fra første beslutning har vel overtaget hele beslutningsprocessen,« sagde Anders Troldborg til Berlingske.