Corydon og Vestager topper ny magtliste

Ifølge Berlingskes dugfriske magtanalyse har finansministeren samt økonomi- og indenrigsministeren mest magt i Danmark. De overgår de tungeste erhvervsledere – og statsministeren.

Finansminister Bjarne Corydon (S) topper magteliten herhjemme, mens økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager indtager andenpladsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man skulle tro, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) som landets regeringsleder er Danmarks klart mest magtfulde menneske. Men sådan er det slet ikke.

Faktisk er både finansminister Bjarne Corydon (S) og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) mere magtfulde end deres egen statsminister.Sådan lyder konklusionen i Berlingskes årlige magtanalyse, der offentliggøres fredag. Her stryger Bjarne Corydon endnu en gang helt til tops på listen over mennesker, der har størst indflydelse på det danske samfunds udvikling. Han efterfølges af Margrethe Vestager på andenpladsen og Helle Thorning-Schmidt på tredjepladsen.

Corydon er glad for placeringen, men understreger at statsminister Helle Thorning-Schmidt i hans øjne er den, der bestemmer og udstikker kursen.

»Jeg synes, at jeg har sat mig selv hundrede procent i spil over de seneste snart tre år for at nå nogle politiske resultater. Det har jeg det personligt rigtig godt med. Men hele vejen igennem har jeg gjort det som et redskab for landets statsminister for at leve op til den politiske strategi, hun har lagt. Og hvis folk synes, jeg har været et effektivt redskab for hende, er jeg da glad for det,« siger Bjarne Corydon til Berlingske.

Spørgsmålet om magt er ofte en ømtålelig diskussion for dem, der har den, fordi ordet fra tid til anden forbindes med noget negativt og brutalt. Men ifølge Margrethe Vestager er det »farligt«, hvis man som toppolitiker ikke er meget afklaret omkring den magt, man har. Og ikke mindst det, den kan bruges til.

»Jeg tror, at sådan en som jeg skal være ekstremt opmærksom på den magt, jeg har. For hvis ikke man er det, risikerer man jo at tro, at den er ens egen – og det er den ikke. Magten er kun til låns, og derfor forpligter den også én til at bruge sin mulighed for at præge det danske samfund på en god måde. Jeg taler meget direkte om magt og erstatter det ikke med ordet »indflydelse«, for på den måde vaccinerer man også sig selv mod at blive det værste, jeg ved, nemlig magtfuldkommen,« siger Vestager.

Finansministeriet har en finger med i alt

Ifølge politisk kommentator og tidligere justits- og forsvarsminister Hans Engell viser målingen, at Bjarne Corydon og Margrethe Vestager opfattes som de centrale arkitekter bag alle store forlig og politiske aftaler, som regeringen indgår, mens statsministeren »holder sig mere i baggrunden«.

Corydons topplacering kan ifølge Hans Engell forklares med, at Finansministeriet som sådan er blevet et »ekstremt stærkt« ministerium, som har fingrene nede i alt, der foregår i alle andre ministerier.

»Du kan finde fuldmægtige i Finansministeriet, der har mere magt end en departementschef i et fagministerium,« som han siger.

Og derfor vil finansministre typisk være meget magtfulde, tilføjer Engell. Hvilket da også var tilfældet i 1990erne, da daværende finansminister Mogens Lykketoft (S) også toppede magtlisterne foran sin egen statsminister, Poul Nyrup Rasmussen (S).

»Finansministeriet har deres folk med i samtlige forhandlinger, der foregår, og selv nede i detaljen har de indflydelse på alt, før det bliver vedtaget. Den magt, som ligger i ministeriet, vil bare føre til, at den politiske chef for det hele, nemlig finansministeren, automatisk også bliver meget magtfuld,« argumenterer Hans Engell.

Bjarne Corydon er enig i, at der i rollen som finansminister ligger en stor magt, og at hans ministerium er centralt for regeringens arbejde.

»Finansministeriet er jo det ministerium, der i det daglige skal sikre, at man sætter fælles og tværgående interesser igennem over for særinteresser og særstandpunkter. Det giver bare en rolle, som der er en vis synlighed omkring. Det er for mig at se forklaringen på, at indtrykket, som også ligger i denne analyse, spreder sig,« forklarer han.

Berlingskes magtanalyse er blevet udarbejdet af et panel bestående af personer fra den politiske verden, medierne, erhvervsorganisationer og universiteterne, altså folk der fra forskellige vinkler har indsigt i, hvordan beslutninger træffes i Danmark.

I magtens topti finder man også andre politikere såsom V-formand Lars Løkke Rasmussen, ligesom man finder blandt andre nationalbankdirektør Lars Rohde og A.P. Møller - Mærsk-topchefen Nils Smedegaard Andersen.