Corydon: Jobpræmie er en gulerod for at komme i job

Det skal være mere attraktivt at arbejde, og derfor vil regeringen indføre en skattefri jobpræmie til folk, der kommer i arbejde efter mindst et år på kontanthjælp.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Op mod 1.500 kroner skattefrit hver måned i andet halvår af 2015 er hvad kontanthjælpsmodtagere kan se frem til - hvis de vel at mærke kommer i job. Regeringen fremlægger søndag den sidste del af sin længe ventede vækstpakke, og her udgør jobpræmien en vigtig del.

Jobbonussen, som regeringen kalder forslaget, skal gælde for kontant- og uddannelseshjælpsmodtagere, der har været ledige i mindst et år per 31. marts i år.

Personer, der omfattes af ordningen, kan få udbetalt en skattefri bonus i løbet af det andet halvår af 2015 - dog kan man maksimalt få udbetalt bonussen i et halvt år.

Den udgør ti procent af lønnen på op til 15.000 kroner per måned, og dermed kan man maksimalt få udbetalt 9.000 kroner i hele perioden.

»Det er ganske mange mennesker, vi har med at gøre. Det er den gruppe, som har været et år på de her ydelser allerede. Det bliver til godt 110.000 personer, vi giver en hjælpende hånd, en gulerod, i forhold til at komme i job,« siger finansminister Bjarne Corydon (S) på et pressemøde i Finansministeriet.

Han tilføjer, at forslaget er skruet sådan sammen, at man ikke »kan holde sig ude af beskæftigelse i tilstrækkelig lang tid for at få bonussen«:

»Det er mennesker, der allerede er i den her situation,« siger han og tilføjer:

»Det er noget, der kan mærkes for mennesker i den her situation. Det er ganske mange penge, der er tale om.«

Jobpræmien er med økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaards (R) ord »en ekstra tilskyndelse, en ekstra chance«. Han understreger på pressemødet, at der er tale om et ekstraordinært og midlertidigt tiltag:

»Der er gang i jobskabelsen i Danmark, og vi vil gerne sikre, at nogen af dem, der har været ledige i længst tid, at de kommer med nu, hvor jobbene igen bliver skabt i Danmark,« siger han.

Det er regeringens målsætning at få jobpræmien vedtaget inden sommerferien, så den efter planen kan træde i kraft til det sidste halve år af 2015.

Initiativet vil ifølge Finansministeriet koste 82 millioner kroner, og det er det sidste skud i regeringens bøsse med vækstinitiativer, der skal skabe danske arbejdspladser og komme både yderområderne og erhvervslivet til gavn.

Som en del af vækstpakken har regeringen for nyligt foreslået at droppe kontantreglen, så en række butikker ikke har pligt til at tage imod kontanter. Søndag har regeringen desuden foreslået at afsætte 100 millioner kroner til at løfte den avancerede produktion i Danmark, ligesom man vil lempe skattereglerne for virksomheders afskrivning af investeringer i forskning.