Corydon: Jeg lagde linjen i solcellesagen

Finansminister Bjarne Corydon fastholder, at det var regeringens ministre - ikke deres embedsmænd - der tog beslutningen om at presse på for at få dele af Rigsrevisionens undersøgelse bremset.

Finansminister Bjarne Corydon (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Katrine Emilie Andersen

Det var ikke embedsmændene, der tog initiativ til at rejse den penible diskussion om Rigsrevisionens undersøgelse af solcellesagen. Det var regeringens ministre, fastholder finansminister Bjarne Corydon (S).

»Det er kun helt natuligt, at embedsmændene i ministerierne hjælper regeringen til at føre regeringens initiativer og politik ud i livet. Ja, det er faktisk en vigtig del af deres job. Men det ændrer ikke på, at det er os politikere, som lægger linjen og træffer de endelige beslutninger. Og det var det også i dette tilfælde,« siger han i en skriftlig kommentar.

Fredag kunne Jyllands-Posten ellers afsløre, at regeringens topembedsmænd har været særdeles interesserede i den planlagte undersøgelse fra Rigsrevisionen, og hvor vidt den skulle gå i sin granskning af solcellesagen.

Interne dokumenter, som avisen har fået aktindsigt i, viser, at embedsværket havde en klar holdning om, at Rigsrevisionen ikke måtte »gå helt ind i ministeriernes maskinrum«. De ønskede ikke, at Rigsrevisionen skulle undersøge Klima- og Energiministeriets lovforberedende arbejde i forbindelse med solcelleloven og skrev sågar et brev til rigsrevisor Lone Strøm med en opfordring til at droppe den del af undersøgelsen.

Embedsmændene i Finansministeriet forfattede også en udtalelse, som finansministeren gav om sagen i oktober.

Din udtalelse om sagen den 25. oktober er identisk med embedsmændenes forslag den 22. oktober. Hvordan kan du forklare det?

»Svaret er godkendt af mig som minister,« siger Bjarne Corydon.

De nye oplysninger om embedsmændenes ageren i sagen er alle dateret før afsendelsen af det meget omstridte brev fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), socialminister Annette Vilhelmsen (SF) og Bjarne Corydon til Folketingets formand. Heri forsøger ministrene netop at bremse dele af Rigsrevisionens undersøgelse, og det kan se ud som om, at regeringen med brevet føjer sine »politiserende« embedsmænd. Sådan lyder kritikken fra blandt andre Venstres næstformand, Kristian Jensen (V).

»Det viser sig jo, der har været en meget indgående korrespondance på embedsmandsniveau lang tid før, at ministeren er kommet ind i sagen. Og det er i stærk modstrid med det, Bjarne Corydon tidligere har oplyst, når han har afvist, at det var embedsmændene, der tog initiativ til at forsøge at forhindre undersøgelsen. De her oplysninger bliver vi nødt til at få belyst nærmere,« siger Kristian Jensen, der har bedt finansministeren svare på en række spørgsmål om sagen i Folketingssalen onsdag.

Allerede tirsdag skal både statsministeren og Bjarne Corydon i samråd om sagen.