Corydon forsvarer sin konkurrencestat

Finansministeren er slet ikke enig i, at konkurrencestaten kaster velfærdsstatens klassiske dannelsesideal på den ideologiske mødding. Der er tværtimod tale om en udvikling af velfærdsstaten, siger han.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kritikken af, at Bjarne Corydon (S) tænker for ensidigt på økonomi, når han kalder den såkaldte konkurrencestat for en moderne udgave af velfærdsstaten, preller af på finansministeren.

Han er ganske enkelt ikke enig i, at han har smidt velfærdsstatens klassiske dannelsesideal ud med badevandet i jagten på vækst og et højere bruttonationalprodukt.

»Der er ikke noget som helst galt med velfærdsstaten, den har mit parti om noget gjort sit for at bygge op. Mit parti har kæmpet i mange år for at sikre, at vi er et land, der tager os af de svage. Det har vi altid stået for, det vil vi altid stå for. Men når vi kommer under pres udefra, så skal vi også følge med,« siger Bjarne Corydon til TV 2 News og forklarer, at man i den moderne velfærdsstat svigter de svageste, hvis man ikke sørger for, at de kan få et job i stedet for at overleve på dagpenge.

I Politiken slår finansministeren til lyd for, at konkurrencestaten, som blandt andet dækker over, at stater konkurrerer indbyrdes om at skabe mest mulig vækst, er kommet for at blive. Men det er fattigt alene at betragte samfundet med økonomiske briller, mener centrum-venstre tænketanken Cevea.

»For at sige det meget skarpt, er konkurrencestaten ikke et farbart alternativ til velfærdsstaten. Konkurrencestaten er velfærdsstaten på afveje, for det betyder, at man alene fokuserer på den økonomiske del af, hvad et samfund skal kunne. Og man ser alle samfundets medlemmer, danskerne, som små soldater i et større tandhjul,« siger Ceveas direktør, Kristian Weise, til Berlingske Nyhedsbureau.

Cevea-direktøren mener ligesom Bjarne Corydon, at det er vigtigt at reformere og tilpasse velfærdsstaten til nutiden, men man må ikke smide idealerne om også at skabe engagerede og ansvarsfulde borgere over styr, blot fordi konkurrencen fra Kina og Indien er hård, påpeger Kristian Weise.

Men sådan vil det heller ikke gå, mener finansministeren, som maner til besindighed.

»Jeg er socialdemokrat, jeg står for at prøve at udvikle et velfærdssamfund, der hjælper mennesker på en måde, der er bedre end hidtil. Og jeg er realist, jeg ved, hvad der presser vores samfund udefra. Det er en kamp om, hvor arbejdspladserne skal ligge.«

»De forandringer, vi laver i de her år, er ikke en afvikling af velfærdsstaten, det er en udvikling af velfærdsstaten. Velfærdsstaten er ikke blevet en dårlig ide, tværtimod,« siger Bjarne Corydon til TV 2 News.