Corydon: EL ville ikke en finanslovsaftale

Finansministeren ville hellere have indgået en finanslovsaftale med Enhedslisten, men partiet bed ikke på de mange kroge, regeringen kastede ud, og så var den nødt til at vende sig mod blå blok, mener Bjarne Corydon.

Arkivfoto. Finansminister Bjarne Corydon (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Enhedslisten har fået mange chancer for at være med i næste års finanslov, men partiet har ganske enkelt ikke slået til, og derfor lykkedes det ikke regeringens og dens parlamentariske grundlag at nå frem til en aftale.

Sådan lyder finansminister Bjarne Corydons (S) forklaring på, at regeringen tirsdag indgik finanslov med Venstre og de Konservative frem for den foretrukne partner Enhedslisten.

»Som vi har gjort meget klart i går og også tidligere i dag på et møde med Enhedslisten, så var det vores foretrukne løsning. Det kunne så ikke lade sig gøre, og det er fremgået meget tydeligt hvorfor, nemlig at Enhedslisten ikke ville,« siger han.

Tirsdagens finanslovsforhandlinger tog en uventet drejning, da regeringen indgik en lynaftale med de blå partier.

Bjarne Corydon mener ikke, det er relevant at diskutere, om forlydenderne om hans og Johanne Schmidt-Nielsens (Ø) dårlige forhold har spillet ind. Han understreger, at for ham handler politik om indhold og ikke om »personer eller kemi«, og han mener, at Enhedslisten har fået mange chancer for at slå til.

»Det er da i hvert fald ikke fordi, vi ikke prøver. Nu har vi holdt møder om det her i to måneder. Jeg tror, det var noget, der var interesse for mange steder i det danske samfund. Det kunne så ikke lade sig gøre, så blev vi nødt til at gøre noget andet,« siger han.

Det var især spørgsmålet om, hvorvidt landets ældre skal have et retskrav på at få et bad to gange om ugen, som skilte regeringen og Enhedslisten. Det var regeringen stærkt imod, til gengæld tilbød den at løfte ældreplejen med en milliard kroner årligt frem mod 2017.

Regeringens tilbud er fulgt med over i aftalen med V og K, som har fået sat et solidt aftryk på den kommende finanslov ved at sørge for fremrykkelse af skatte- og afgiftslettelser for landets virksomheder for 760 millioner kroner.

»Det synes jeg, man kan kalde for en billig finanslovaftale, der oven i købet er historisk bred,« lyder det fra Bjarne Corydon.

Han mener ikke, at regeringens aftale med Venstre og de Konservative rykker ved, at Enhedslisten er regeringens parlamentariske grundlag, som sikrer dens overlevelse.

»Jeg antager, at Enhedslisten ikke er interesseret i at pege på Lars Løkke Rasmussen som statsminister, og det vil jeg heller ikke råde dem til,« fastslår finansministeren.