Corydon afviser at fjerne sanktioner for kommunerne

Kommunerne ser gerne, at regeringen fjerner de sanktioner, der rammer, hvis en kommune overskrider sine budgetter.

Budgetloven er ny, og den er kommet for at blive, fastslår finansminister Bjarne Corydon (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Det kommer ikke på tale at fjerne eller lempe de sanktioner, der rammer de af landets kommuner, som overskrider deres budgetter.

Det fastslår finansminister Bjarne Corydon (S), der mandag forhandler med Kommunernes Landsforening (KL) om rammerne for den samlede kommunale økonomi.

»Sanktionerne afspejler en meget lang årrække, hvor man overskred budgetterne og af den grund befandt sig i en situation, så der skulle rettes op på økonomien. Derfor er det noget, der er indført med et bredt flertal i Folketinget, og det er kommet for at blive,« siger Bjarne Corydon.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) opfordrede i sidste uge kommunerne til at bruge flere penge. Ifølge 2013-aftalen mellem KL og regeringen er der således plads til, at kommunerne kan bruge 3,5 milliarder mere i år.

Kommunerne har i den forbindelse atter påpeget, at frygten for sanktioner er med til, at man holder igen med forbruget. Men det får altså ikke finansministeren til at bløde op.

Regeringen har tidligere indgået en aftale med Venstre og de Konservative om en budgetlov, der de næste fire år sætter stramme rammer for økonomien i stat, kommuner og regioner.

Finansminister Bjarne Corydon (S) fastholder, at loven er vigtig for landets økonomi.

»Budgetloven er ny, og den er kommet for at blive. Den sikrer, at der er styr på pengene i Danmark. Det med overskridelser og underskud skulle gerne være fortid, og man kan have tillid til, at tingene fungerer som planlagt. Det er godt for vores økonomi,« siger han.

Vismændene har for nyligt opfordret regeringen til at lempe finanspolitikken med 10 til 12 milliarder kroner i de kommende år, men det får ikke finansminister Bjarne Corydon til at tage pungen op af baglommen.

»Vi vil gerne stimulere vækst og beskæftigelse i Danmark op til det punkt, hvor det er ansvarligt. Altså inden for de rammer, vi har bundet os til, og som er et mål på, om der er styr på økonomien, og vi derfor kan køre videre med de meget lave renteniveauer,« siger han.