Coronakrisen har sendt Løkke Rasmussen til tasterne: »Jeg indrømmer gerne, at jeg er gået lidt til stålet«

Den tidligere statsminister ville hurtigere have åbnet for større dele af det danske samfund, end regeringen oprindeligt lagde op til. Det sagde Lars Løkke Rasmussen selv, da han torsdag gæstede Berlingskes debatprogram »Cordua & Steno«. Her affejede han også de politiske kommentatorer, der mener, at hans skrivekløe udfordrer Venstres nye formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har som klummeskribent i B.T. udfordret regeringens strategi i coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

I coronakrisens stund har statsminister Mette Frederiksen (S) indtaget rampelyset mere end nogen anden politiker herhjemme. Men i de seneste uger har en ihærdig skrivevirksomhed fra Frederiksens seneste forgænger i Statsministeriet, Lars Løkke Rasmussen (V), i dén grad fået offentlighedens opmærksomhed.

Fra sin nye platform som klummeskribent i B.T. har den tidligere stats- og sundhedsminister således i flere klummer først efterlyst en overordnet strategi fra regeringens side, siden udfordret strategien og klandret regeringen for at gå lidt for meget med livrem og seler, når det kommer til genåbningen af Danmark.

Og havde Lars Løkke Rasmussen (V) selv stået med regeringsansvaret, ville han »klart have gjort lidt mere«. Det sagde den tidligere statsminister torsdag formiddag, da han var gæst i Berlingskes debatprogram og podcast »Cordua & Steno«.

Værterne Jarl Cordua og Torben Steno havde således inviteret den tidligere statsminister til et interview om hans kritik, og om han – som Jarl Cordua spurgte – ville have åbnet samfundet tidligere, hvis han selv sad ved rorpinden.

»I forhold til det, vi ved, nemlig at der i sidste uge lå tre scenarier, som blev underkastet en sundhedsmæssig vurdering, og regeringen ikke bare valgte det forsigtigste scenarie, men en forsigtigere version af det, de selv havde stillet op, ville jeg klart have gjort lidt mere,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Havde du valgt mellemscenariet eller det højeste scenarie?

»Prøv lige at høre: Jeg er bare på sidelinjen og iagttager tingene og ytrer så mening. Jeg tror, jeg ville have gjort det anderledes. For hele pointen her er jo, at i sidste uge kunne man så vælge mellem de tre ting, regeringen selv havde besluttet sig for, at man kunne vælge imellem. Men man kunne jo også have stillet flere scenarier op,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Han tilføjede, at han nok ville have sammensat »en eller anden taskforce« til at komme med bud på, hvordan Danmark kan genåbne på den måde, der giver »den største samfundsøkonomiske gevinst«, samtidig med, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt.

»Nu er det så partiformændene, der sidder og diskuterer her. Det bliver hurtigt, synes jeg, måske lidt for detaljeret, hvis det er dem, der skal sidde og sige, at du må gerne gå på fortovsrestaurant, hvis der kun sidder nogen på hvert andet eller hvert tredje bord, eller der er to meter eller tre meter mellem bordene. Jeg ville nok snarere bare have søgt en eller anden politisk aftale om, hvad det er for nogle principper, vi stiller op for genåbningen.«

Heltestof og trillende penge

Samtidig erklærede den tidligere statsminister, at han helst så, at det var partierne bag de seneste års økonomiske reformer, der lagde planen for, hvordan Danmark kommer på fode, også økonomisk, snarere end alle Folketingets partier.

»Der har min pointe egentlig bare været den, at jeg synes, det ville være godt, hvis statsministeren samlede de partier omkring sig, som for det første historisk har taget reformansvaret, der gør, at vi nu har nogle penge at skyde med. Vi havde sidste år det største overskud på nationalregnskabet, vi har haft i en tiårig periode. 85 milliarder. De er ikke kommet af sig selv. Nu er alle med til at lade de penge trille – også dem, der var imod, at de sådan set blev skaffet i sin tid,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Den tidligere statsminister roste dog også statsminister Mette Frederiksen for sin resolutte nedlukning af store dele af Danmark 11. marts. Ja, direkte adspurgt af værterne ville han ligefrem give Frederiksen et 13-tal på den gamle skala.

»Så skrev jeg allerede dengang, at det jo er det, heltestof er gjort af, altså, at tage ansvaret for at træde på bremsen for at redde menneskeliv. Det med så at sætte køretøjet i bevægelse er straks end sværere størrelse,« lød det fra Løkke, der også glædede sig over, at regeringen nu har lagt op til at ville åbne flere dele af samfundet end det, der oprindelig var lagt op til.

Den tydeligste opposition

Den tidligere statsminister og Venstre-formands skrivekløe affødte onsdag en analyse fra Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, der skrev, at Lars Løkke Rasmussens gennemslagskraft er så stor, »at han er blevet et hit for B.T. og for Venstre«.

»Lige nu er han den Venstre-politiker, som markerer den tydeligste opposition over for Mette Frederiksen og S-regeringen. Omvendt er Lars Løkke Rasmussens succes som klummeskribent også med til at udstille, hvor vanskeligt Jakob Ellemann-Jensen har det under coronakrisen,« skrev Thomas Larsen dog også.

Ifølge den politiske kommentator bliver det således »sværere at skabe klarhed over, hvad Venstre egentlig mener, når Løkke konstant går solo og giver udtryk for sine personlige holdninger«.

»Helt ærligt, det ville jo være meningsløst«

Thomas Larsen er langtfra den eneste kommentator, der har gjort sig den observation, og Jarl Cordua – der selv er politisk kommentator og tidligere har udtalt, at Løkke »udstiller« sin efterfølger – spurgte derfor også Lars Løkke Rasmussen ind til det aspekt.

Observationen havde den tidligere statsminister dog ikke meget at sige til.

»Det er jo kommentatoriet, der ruller sig ud i fuld kraft, og hvad skal jeg bruge det til? Jeg spiller en anden rolle i dansk politik, end jeg har gjort før. Jeg har lavet en aftale for et par måneder tilbage om at give min vinkel på politik i B.T. Helt ærligt, det ville jo være meningsløst at sidde og skrive om andet end corona, når vi befinder os i det her. Og jeg skriver jo op mod regeringen og statsmagten – jeg skriver jo ikke op mod mit eget parti.«

Men kender du mange tidligere formænd fra Venstre, der blander sig i indenrigspolitik? Kan du gå tilbage i historien og se det på samme måde, som du gør her, spurgte Cordua, der selv er mangeårigt medlem af Venstre.

»Neeej, nu er der heller ikke så frygtelig mange tidligere formænd for Venstre, og der er heller ikke så mange tidligere coronakriser, vel? Men der er da en tidligere formand, Uffe Ellemann-Jensen, der skriver med jævne mellemrum …«

… om udenrigspolitik.

»Jaaa, han havde da faktisk et coronaindlæg i for et par uger siden, som hvilede på nogle oplevelser, han havde haft i sit eget nærmiljø, da han var ude at gå en tur, og som i virkeligheden var inde på det her spørgsmål om, hvad ansvar det enkelte menneske tager på sig. Men jeg indrømmer gerne, at jeg er gået lidt til stålet, og jeg har da egentlig også været overrasket over, hvor meget det har fyldt. Jeg har jo bare haft en ambition om at levere en side til B.T. med mellemrum,« svarede Lars Løkke Rasmussen.

Lyt til hele interviewet i første time af torsdagens udsendelse og hør bl.a. også, hvilke ideologiske forskelle Lars Løkke Rasmussen mener, der er på den danske og den svenske tilgang til coronakrisen.