Coronahjælp til virksomheder møder hård kritik: »Der er ikke tikket en krone ind på kontoen«

Virksomhedernes organisationer beretter om store problemer med at få udbetalt berettigede kompensationer til virksomheder, der holder lukket på grund af coronavirussen.

 
Fungerende erhvervsminister Dan Jørgensen (S) er kaldt i åbent samråd om covid-19-hjælpepakkerne til erhvervslivet. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Geertsen Fold sammen
Læs mere

Mens minkavlerne endnu må spejde forgæves efter en kompensationsaftale for deres nedlagte bedrifter, er der stadig rod i mange hjælpepakker til det øvrige erhvervsliv.

Virksomhedernes brancheorganisation, Dansk Industri (DI), kommer i dagens Børsen med kras kritik af hjælpepakkerne, som ifølge administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen blandt andet er alt for lang tid om at blive udbetalt.

Han melder om desperation og frustration i virksomhederne over, at det, der er besluttet og meldt ud i offentligheden, ikke finder sted i virkeligheden, og at virksomheder ikke kan få udbetalt støtte, selvom de lever op til kravene, samtidig med at der fortsat skal betales regninger og løn til ansatte.

»Det er ikke ordningerne i sig selv. Det er bare fuldstændig til grin, at vi sidder og forhandler nat efter nat og weekend efter weekend for at komme frem til gode løsninger. Og så sker der ikke en pind i måneder efter. Det er det samme som at køre ud til en ildebrand med alle brandbiler og slanger. Og så er der ikke vand i hanerne,« siger han til Børsen.

Lars Sandahl Sørensen peger især på, at der endnu ikke er udbetalt støtte til faste omkostninger under en ordning tilbage fra august, hvor de generelle hjælpepakker blev afløst af forskellige ordninger til virksomheder, der fortsat var ramt af restriktioner.

Men først lige før jul blev ordningen godkendt af EU, der satte et loft over samlet støtte til en enkelt virksomhed på tre millioner euro (cirka 22 millioner kroner), hvilket ifølge Lars Sandahl Sørensen er en for lav grænse for mange virksomheder.

Erhvervsministeriet ønsker ikke direkte at kommentere DIs kritik i Børsen, men henviser til, at EU-godkendelsen af den konkrete ordning har taget lang tid.

Virksomhed har ikke set en krone fra foråret

Også Dansk Erhvervs administrerende direktør, Brian Mikkelsen, kritiserer EU-loftet for støtte til en enkelt virksomhed.

»Mange virksomheder i de brancher, der er hårdest ramt af krisen, for eksempel hoteller, lufthavne, rejsebureauer og øvrige virksomheder med berøring til turismebranchen, lider under EU-Kommissionens loft for erstatning. Dansk Erhverv anbefaler derfor, at regeringen og Folketinget på højeste niveau går i kontakt EU-Kommissionens for at få loftet hævet,« skriver han i en pressemeddelelse.

»Derudover er det også vigtigt, at loftet på ordningen for selvstændige hæves til 30.000 kroner, så selvstændige sidestilles med lønmodtagere. Der er ingen grund til denne skævvridning,« siger Brian Mikkelsen.

I en anden artikel i Børsen har avisen talt med Kim Godiksen, der er bestyrelsesformand og stifter af virksomheden Godik, som normalt leverer toiletter, skurvogne og andre transportable faciliteter.

Han fortæller, at han mistede godt 130 millioner kroner i omsætning, da Danmark lukkede ned i foråret. Hans problem har været, at han ikke selv har kunnet søge om kompensation som underleverandør, men at det er festivalarrangører og andre samarbejdspartnere, der skulle sende en ansøgning på hans vegne.

Han har derfor ikke noget overblik over, hvor mange der har søgt kompensation på hans vegne, og om de har gjort det korrekt.

»Det er rigtig problematisk, at det er vores kunder, der skal søge kompensation på vores vegne. Vi kan ikke selv søge for den kompensation, som vi er berettiget til med afsæt i leverancer til festivaler. Sådan er kompensationssystemet bygget op,« siger han til Børsen og konstaterer: »Der er ikke tikket en krone ind på kontoen« fra forårets nedlukning.

Læs mere i Børsen her.