Claus Hjort: Velkendt at konventioner kan blive brudt i Irak

Danske soldater har mistanke om, at fanger på irakisk base torteres. Det er uacceptabelt, siger minister.

Arkivfoto. Danske soldater har mistanke om, at fanger på irakisk base torteres. Det er uacceptabelt, siger minister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

Det er på ingen måde i orden, hvis irakiske fanger bliver torteret på Al-Asad Airbase i Irak, hvor 200 danske soldater er udstationeret.

Det slår forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) fast, efter at Information har beskrevet, hvordan Forsvaret de seneste måneder har haft mistanke om tortur.

Dog peger ministeren også på, at det i krigen i Irak ikke er ukendt, at nogle konventioner måske bliver brudt.

»Uanset om der er noget eller ej i denne sag, så er det velkendt, at der under kampene i Irak kan være tilfælde, hvor nogle parter ikke overholder konventionerne.«

»Det er selvsagt ikke acceptabelt og også derfor, at regeringen i flere tilfælde har rejst problemstillingen over for koalitionen og irakiske samtalepartnere,« skriver ministeren i en skriftlig kommentar.

Han tilføjer, at han selv har drøftet problemstillingen med partnere i koalitionen og med den irakiske forsvarsminister så sent som i maj.

Danske soldater har i løbet af april i år fået flere indikationer på, at der muligvis foregår fangemishandling i et fængsel på basen.

Det viser en række indberetninger fra den danske Irak-styrke, som Information har fået aktindsigt i.

De danske soldater har ifølge avisen indberettet to konkrete hændelser til Værnsfælles Forsvarskommando hjemme i Danmark og til den amerikanske lejrledelse i Irak.

Men de har ikke selv gjort noget aktivt for at opklare, om der er hold i mistanken.

Ifølge oberst Jens Lønborg, chef for internationale operationer ved Værnsfælles Kommando, har danskerne slet ikke mandat til at undersøge mistanker om tortur nærmere.

Claus Hjort Frederiksen mener også, at det danske forsvar »har søgt at forfølge sagen, i den udstrækning som det har været muligt.«

Han understreger samtidig, at det ikke med sikkerhed står klart, om konventioner er blevet brudt.

/ritzau/