Claus Hjort præciserer oplysninger om personfølsomme data

Ministeren præciserer oplysninger om fejl i håndteringen af persondata i Forsvarets Efterretningstjeneste.

ARKIVFOTO: Fredag d. 8. september 2017 i Justitsministeriet. Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folketingets Forsvarsudvalg har ikke fået hele sandheden at vide om sikkerhedsproblemer i Center for Cybersikkerhed (CFCS), der er ansvarlig for at beskytte Danmarks vitale infrastruktur mod cyberangreb fra fremmede stater, hackere eller andre aktører.

Det fremgår af et brev til udvalget fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Ministeren "finder det mest rigtigt at præcisere" oplysningerne til udvalget, som blev afgivet i sommer i en evalueringsrapport om loven for CFCS, der hører under Forsvarets Efterretningstjeneste.

Det skriver Politiken torsdag.

Forsvarsudvalget og Folketinget fik i første omgang oplyst, at problemer med håndtering af personfølsomme data, som var konstateret hos CFCS, var løst eller i gang med at blive løst.

Det var de dog ikke. Flere end halvdelen af de fejl, som Tilsynet med Efterretningstjenesterne havde konstateret, var ikke rettet, selv om CFCS selv havde oplyst, at det var sket.

30. juni sendte Forsvarsministeriet evalueringen af loven om Center for Cybersikkerhed til Folketinget.

Her beskriver ministeriet, hvordan Tilsynet med Efterretningstjenesterne i 2015 påpegede, at CFCS ikke "fuldt ud levede op til kravene til sikkerhedsforanstaltninger på ni af i alt 38 kontrollerede områder".

I næste sætning tilføjer ministeriet og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen dog, at sikkerhedsproblemet er løst.

Men det er altså forkert, hvilket Tilsynet med Efterretningstjenesterne har gjort Forsvarsministeriet opmærksom på. Og det har fået ministeren til at ty til et forklarende brev til Forsvarsudvalget.

»Tilsynet har efterfølgende henledt Forsvarsministeriets opmærksomhed på ovenstående uoverensstemmelse.«

»Set i lyset heraf finder jeg det mest rigtigt at præcisere, at det er Center for Cybersikkerhed, der over for tilsynet har oplyst, at centret har afhjulpet hovedparten af de omhandlede risici«, skriver Claus Hjort Frederiksen ifølge Politiken.