Claus Hjort på tilbagetog: Kræver ikke længere Kristian Jensen væk fra topposter

Venstres stærke mand ser ikke længere behov for, at næstformand Kristian Jensen trækker sig fra sine tillidsposter i partiet. Ifølge Kristian Jensen er der blevet »luftet ud« i partiet.

Claus Hjort Frederiksen efter Venstres pressemøde i forbindelse med sommergruppemødet på Kragerup Gods 9. august 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Venstres mangeårige indpisker Claus Hjort Frederiksen trækker nu i land, efter at han i sidste uge ganske opsigtsvækkende krævede Venstre-næstformand Kristian Jensens afgang som både partiets næstformand og gruppeformand for folketingsgruppen.

Det sker på Hjort Frederiksens Facebook-profil, hvor han ellers så sent som søndag aften erklærede, at »det delte formandskabs tid er forbi«. Få dage tidligere havde han på Venstres sommergruppemøde på Vestsjælland rejst sig og og holdt en opsigtsvækkende tale, hvor han direkte kritiserede næstformanden for illoyalitet over for partiformand Lars Løkke Rasmussen og opfordrede Jensen til at trække sig fra topposterne.

Men efter et møde i Venstres forretningsudvalg onsdag aften skriver Hjort nu på sin Facebook-side, at det her »blev klart slået fast, at formanden har ansvaret for det organisatoriske og politiske«, og at »næstformandens opgaver aftales med formanden«.

»I det lys ser jeg intet behov for ændringer i Venstres ledelse. Vi kan nu se fremad og kaste os ud i opgaven som opposition,« afslutter han opdateringen.

Medlem af Venstres forretningsudvalg Peter Gæmelke siger, at han kan bekræfte Claus Hjort Frederiksens udlægning af mødet, og at han selv bakker op om den beslutning, som forretningsudvalget har taget.

Og på Twitter skriver Kristian Jensen selv, at der efter møder i både Venstres folketingsgruppe og forretningsudvalg de seneste dage nu er blevet »luftet ud, skabt klarhed og opbakning til formand og næstformand i Venstre«.

Venstres folketingsgruppe holdt så sent som torsdag formiddag et telefonmøde indkaldt af Kristian Jensen som gruppeformand. På mødet, der varede omkring tre kvarter, blev ledelsesspørgsmålet diskuteret.

Beskyldninger om illoyalitet

Balladen i Venstre begyndte for alvor med et interview med Kristian Jensen, som Berlingske bragte forud for Venstres sommergruppemøde, hvori Jensen åbent undsagde Lars Løkke Rasmussens ambition fra valgkampen om en regering hen over midten med deltagelse af både Venstre og Socialdemokratiet.

I den forbindelse sagde Kristian Jensen:

»En SV-regering er ikke svaret, og jeg tror, at der fra de andre borgerlige partier er en forventning om, at hvis vi skal stå i spidsen for det borgerlige samarbejde, skal vi også sige det klart og tydeligt. Det er forudsætningen for, at vi kan komme videre.«

Men, sagde Claus Hjort Frederiksen efter sommergruppemødet:

»Jeg har påpeget på gruppemødet, at det er uholdbart, at næstformanden bruger sin post som næstformand i Venstres organisation og vel også gruppeformand til at underløbe den linje, som partiets formand lægger.«

Claus Hjort Frederiksens udtalelser har siden hen høstet kritik fra andre Venstre-folk, heriblandt folketingsmedlemmet Louise Schack Elholm, der om Hjort udtalte, at »det er svært at være nestor, hvis man stikker folk i ryggen«.

Berlingske har uden held forsøgt at få en kommentar fra Claus Hjort Frederiksen. Ifølge Berlingskes oplysninger vil Venstre senere torsdag komme med en officiel melding, der flugter med Claus Hjort Frederiksens ord.