Claus Hjort: Magtmisbrug at uddele næse i skattesag

Venstres Claus Hjort Frederiksen mener, det er grænsende til magtmisbrug, når et rødt flertal går sammen om at uddele en næse til Venstres tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen for sin rolle i skattesagen, selv om han er fritaget for ansvar.

Tusindvis af danskere hæver svensk børnecheck BV.: ARKIV- -Daværende finansminister tager Rigsrevisionens kritik af statens passive ejerskab af Dong til efterretning. Daværende finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) tager Rigsrevisionens kritik af statens passivitet i forhold til ejerskabet af Dong Energy fra 2008-2010 til efterretning. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er forkasteligt og på grænsen til magtmisbrug, når et rødt flertal vil give Troels Lund Poulsen (V) en næse i skattesagen.

Det mener Venstres Claus Hjort Frederiksen (V) og henviser til, at den tidligere V-skatteminister er blevet frifundet for sin rolle i sagen, hvor statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) skatteoplysninger blev lækket til BT.

»Jeg synes, det er forargeligt. Rød blok med Helle Thorning-Schmidt i spidsen nedsatte en kommission, som i to år har afhørt vidner og kortlagt sagen. Kommissionen kom med en beretning, hvor den pure frifandt Troels Lund Poulsen og hans presserådgiver. Politiet har også været på sagen, men har nedlagt undersøgelsen,« siger Claus Hjort Frederiksen og fortsætter:

»Nu kommer det samme røde flertal, der ikke vil tage kommissionens undersøgelse til efterretning, og vedtager, at Troels Lund Poulsen alligevel skal have en næse, så det kan blive hans eftermæle i denne sag. Jeg synes virkelig, det er under lavmålet,« siger han.

Det er et politisk flertal bestående af Socialdemokraterne, de Radikale, SF og Enhedslisten, der er gået sammen om at placere det politiske ansvar for den såkaldte skattesag hos Troels Lund Poulsen, der var skatteminister, da Thorning-parrets skatteoplysninger blev lækket.

Skattesagskommissionen frikendte ellers Troels Lund Poulsen for mistanken om at have lækket fortrolige oplysninger i sagen op til folketingsvalget i 2011. Han kunne dengang heller ikke drages til ansvar for at have udøvet politisk magtfordrejning i forbindelse med Skat Københavns behandling af Thornings skattesag, men den røde blok argumenterer for, at en lang række kritisable forhold i sagen skal påtales.

Det drejer sig om lækagen, fejlinformationer til Ombudsmanden samt uberettiget videregivelse af personfølsomme oplysninger.

»Selvfølgelig er det ikke korrekt det hele, der er foregået i sagen. Men i lyset af at den røde blok selv har nedsat en kommission, som udtrykkeligt skulle undersøge, om Troels Lund Poulsen havde gjort noget lovstridigt i denne sag, som kommissionen har frifundet ham for, så giver man alligevel en næse med henvisning til, at en minister er ansvarlig for alt. Det er på grænsen til misbrug af magt,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Skattesagskommissionens endelige rapport skal behandles onsdag i Underudvalget under Udvalget for Forretningsordenen i Folketinget. Det er her, de fire røde partier vil fremlægge en erklæring, som peger i retning af »en stor næse« til Troels Lund Poulsen.