Claus Hjort: Blå blok har gjort det lidt bedre at være dansker

Et par hårde måneder med forhandlinger er godt givet ud, mener finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Finansminister Claus Hjort Frederiksen på vej væk fra talerstolen til stort bifald. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg har ikke sovet i et år. Jeg har ikke sovet i et år,« buldrer det ud af højttalerne søndag formiddag til Venstres landsmøde i Herning.

Til lyden af rapperen Kesis nummer »Søvnløs« og taktfaste klapsalver fra salen indleder finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) sin tale på landsmødet.

Den falder efter flere måneders langstrakte forhandlinger om først regeringens udspil til 2025-planen og siden blandt andet finansloven, som finansministeren har stået i spidsen for.

»Jeg har ikke sovet i et år, siger Kesi i nummeret. Sådan har jeg det også efter de seneste par måneder.«

»Når Kesi ikke har sovet i et år, er det på grund af sprut og damer. Og selv om mit hår nogle gange stritter, så er det altså ikke derfor for mit vedkommende,« siger finansministeren.

Men de hårde måneder har været godt givet ud, mener Claus Hjort Frederiksen, der trods de indtil videre fejlslagne forhandlinger om 2025-planen roser den finanslovsaftale, der landede fredag.

»Jeg er rigtig glad for, at vi fik overstået finansloven for 2017. Vi har sammen med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative gjort det lidt bedre at være dansker,« siger han.

Han fremhæver blandt andet en ny kræftplan, bedre mad til ældre, fastfrysning af grundskylden, lavere registreringsafgift og aftalen om at uddanne nye politikadetter som gode resultater fra aftalen.

Selv om finansministeren er glad for resultaterne, fremhæver han i talen, der er fyldt med stikpiller til både venner og fjender, at fire udfordringer mangler at blive løst.

Det drejer sig om for lav vækst, at det bedre skal kunne betale sig at arbejde, at der fremover vil være flere ældre, og at for mange ikke sparer op til pension.

Det har regeringen ifølge Hjort som mål at gøre noget ved, og 2025-planen, som regeringen fremlagde tidligere på året, er et bud på, hvordan det skal gøres.

/ritzau/