Christiansborg klar til ny piratindsats ved Afrika

Et politisk flertal er klar til at hjælpe til i kampen mod pirater ved den afrikanske vestkyst.

Absalon har været brugt til indsats mod pirater i østafrika. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske krigsskib Absalon har i flere omgange patruljeret - og fanget pirater - i farvandet ved Afrikas Horn, og nu kan en lignende indsats blive aktuel på den anden side af Afrika.

I hvert fald melder et bredt politisk flertal sig klar til at lade danske soldater deltage i en militær indsats ved Vestafrika, hvor piraterier er et tiltagende problem. Det skriver shippingwatch.dk.

»Vi er meget positive over for en sådan aktion, der selvfølgelig skal stå på to ben, ligesom vi så det ved Somalia. Vi skal selvfølgelig ikke bare ind og jagte pirater, vi skal være med i en koalition, hvor vi går ind med støtte til at oparbejde en infrastruktur, så vi kan skabe et levegrundlag for befolkningerne,« siger Socialdemokraternes forsvarsordfører, Bjarne Laustsen (S), til Shipping Watch.

Udmeldingen kommer, efter den europæiske rederiforening (ECSA) for nylig bad EU om at sætte ind over for piraterne ved den afrikanske vestkyst.

SF er også parat til at deltage, så længe det ikke kun drejer sig om at fange pirater.

»Danmark skal selvfølgelig ind og hjælpe med infrastruktur og opbyggende arbejde,« siger politisk ordfører Jonas Dahl (SF).

Både Venstre og de Konservative melder sig også klar til at kaste sig ind i piratkampen, men sidstnævnte partis forsvarsordfører ærgrer sig over, at det danske EU-forbehold kan forhindre dansk deltagelse i en militær EU-indsats.

»Det store problem er det danske EU-forbehold. Det er ærgerligt, at vi ikke kan gå ind og hjælpe EU med at løfte en opgave som denne på et område, hvor Danmark har stor interesse og erfaring,« siger Lene Espersen (K) til Shipping Watch.