Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Venstre-formand og forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen er blot den seneste toppolitiker, som mærker på egen krop og sind, hvor hårdt livet i politik kan være.
Tidligere har adskillige af hans kolleger været sygemeldt på ubestemt tid, ligesom han nu selv er det.
Og selvom stress kan komme snigende, uden at man bemærker det, og selvom mennesker desuden bliver påvirket og presset af vidt forskellige ting, så er der sygdomstegn, der går igen, og forebyggelsestips, der kan bruges af alle.
Og det efterhånden erfarne folketingsmedlem for De Konservative Rasmus Jarlov, der har en række tunge ordførerskaber under sig og en ministerpost bag sig, giver på Twitter »helt gammelmandsagtigt« en række tips til, hvordan man overlever livet som folkevalgt.
Måske, skriver Rasmus Jarlov, kan nye folketingsmedlemmer finde inspiration i hans otte tips.
»En del bruges nok også af andre mennesker,« skriver Jarlov.
1. Du når aldrig i bund
Livet som folketingsmedlem kommer uvægerligt til at byde på endeløse bunker af bilag, høringssvar og andet læsestof, som man aldrig kommer i bund med, og utallige møder, som ligger lige oveni hinanden.
Det skal man acceptere, mener Jarlov.
»Eksempelvis kommer du til at have tårnhøjt fravær til udvalgsmøderne i Folketinget, og det er helt o.k. Det har vi andre også.«
2. Sig nej til medierne
I perioder kan mediehenvendelserne vælte ind, men man behøver ikke sige ja til dem alle, slår Rasmus Jarlov fast:
»Jeg tager ikke selv i morgenradio og -tv. Til gengæld stiller jeg ofte op til aftenprogrammer, hvis jeg bliver inviteret. Man kan ikke det hele.«
3. Sluk din telefon
I hvert fald når du sover eller holder fri.
»Journalister ringer på alle tider af døgnet,« skriver Rasmus Jarlov.
Der skal ikke lyde nogen indvending til den påstand herfra.
4. Du er intet ekspeditionskontor
Han råder videre til at sparke hårdt tilbage, hvis ministerier eller ministre behandler dig og de andre folkevalgte som »et ekspeditionskontor for deres sagsbehandling«.
Du skal insistere på ordentlig tid til at læse papirer og forberede dig til møder, mener Jarlov.
Han tilføjer til sidst, at du er det øverste organ i Danmark, og her henvender han sig naturligvis snævert til folketingsmedlemmerne – men resten af rådet er almengyldigt.
5. Tag aldrig opkald fra ukendte numre
Hvis man er folkevalgt eller på anden vis befinder sig i offentlighedens søgelys, er der god risiko for, at folk, du aldrig har mødt før, ringer i tide og utide.
Jarlovs tip lyder, at du skal lade være med at tage telefonen, fordi der er en risiko for, at personen bag et ukendt nummer ikke vil respektere din tid.
»Eller som meget insisterende ikke vil respektere, at du ikke kan være deres personlige advokat i deres komplicerede skatte- eller socialsag mod myndighederne.«
Sidste del er vist også mest møntet på folketingsmedlemmer.
6. Sig nej til de fleste mødeforespørgsler
»Især fra lobbyister, som ellers kan sidde lårene af dig, hvis de får lov,« skriver Rasmus Jarlov.
Hvis man er i tvivl om, hvorvidt et møde ude i fremtiden er værd at bruge tid på, skal man spørge sig selv, om man ville tage mødet, hvis det lå i morgen – for det gør det på et tidspunkt.
7. Drop spørgeskemaundersøgelser og skoleopgaver
Hvis man som folkevalgt eller anden vigtig person skal medvirke i enhver spørgeskemaundersøgelse eller skoleopgave fra nok så velmenende folkeskoleelever, kommer det til at tage rigtig meget tid.
Jarlovs råd lyder, at man skal sætte autosvar på sin e-mail.
»Så folkeskoleelever får at vide, at de skal bruge Google, når de skriver 'Hej Rasmus, vi skriver opgave om politik. Hvad går konservatives økonomiske politik ud på?'«
8. Styr dine sociale medier
Sociale medier er en næsten uundgåelig del af at være folkevalgt i dag, og sikkert er det, at hver gang man som politiker har en holdning, er der nogen, der mener, at den holdning er forkert, dum og det, der er værre.
Den slags folk må man ikke lade fylde på sine egne sociale medier, og derfor råder Jarlov til, at man enten aldrig læser kommentarer på sociale medier, eller at man sørger for at blokere profiler, der ikke har andet for end at nedgøre dig og andre.