Chefredaktør: Folkemøde-ånden er under pres

Bornholmerne er trætte af, at ekstremister kommer til Folkemødet. De frygter, at den øgede sikkerhed vil ødelægge »folkemødeånden«, siger chefredaktøren på Bornholms Tidende.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har skabt stor frustration og ærgrelse blandt bornholmerne, at flere ekstremistiske og islamkritiske talere kommer til Folkemødet i år.

Onsdag bekræftede den kontroversielle hollandske politiker og islamkritiker Geert Wilders, at han skal tale til Folkemødet, der afholdes 11.-14. juni. Og nu får han også følgeskab af de græske ultranationalister fra Gyldent Daggry, franske Front National og lederen af Danskernes Parti, Daniel Carlsen.

»Folk på Bornholm kan ikke forstå, hvorfor de skal komme og ødelægge vores folkemøde,« siger chefredaktør Søren Christensen fra Bornholms Tidende.

»Mange mener, det er rigtigt, at man ikke kan sige nej til dem, men man havde også håbet, at de simpelthen var blevet væk,« siger han.

Politiet kommer til at være langt mere til stede på end de tidligere år, også i kølvandet på terrorangrebet i København i februar.

Præcis hvor meget politiet kommer til at fylde, og hvilken betydning det får for den politiske festival, fylder hos bornholmerne:

»Folk er rigtig bekymrede for, at folkemødeånden kommer under pres. Tidligere har det været sådan på Folkemødet, at man har kunnet møde politikerne på gaden. Kan man stadigvæk det, hvis der kommer det her kæmpe sikkerhedsopbud? Det er folk rigtig nervøse for,« fortæller Søren Christensen.

Bornholmerne frygter også, at arrangementerne kommer til at stjæle rigtig meget opmærksomhed og skabe negativ omtale for Folkemødet.

Geert Wilders deltog i starten af maj ved en udstilling af Muhammed-tegninger i Texas, hvor to mænd kørte op til indgangen og åbnede ild mod en sikkerhedsvagt, før de begge blev skudt og dræbt.

Alligevel er det ikke sikkerheden, der bekymrer bornholmerne, oplever chefredaktør Søren Christensen.

»Jeg tror, ikke folk er bange for, at der sker noget lignende det, der skete i USA for nylig. Folk regner med, at politiet nok skal passe deres arbejde,« siger han.

Det er heller ikke hans opfattelse, at Geert Wilders og Gyldent Daggrys deltagelse vil få bornholmerne til at holde sig væk.

»Jeg tror stadig, der vil komme rigtig mange til Folkemødet. Men det er selvfølgelig lidt usikkert lige nu, hvad der kommer til at ske,« siger Søren Christensen.