Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Med Socialdemokraterne og SFs præsentation af deres første fælles finanslovsforslag i går er linjerne i dansk politik for alvor trukket op. Og i dag begynder så de konkrete forhandlinger om, hvordan virksomheden Danmarks budget for 2011 skal se ud, når der er 1. behandling af finansloven i Folketinget.
På den ene side vil regeringen mindske de offentlige udgifter og indkassere nogle skatteindtægter. På den anden side vil Socialdemokraterne og SF fremrykke nogle offentlige investeringer og derefter begynde at stramme finanspolitikken, så de kan leve op til EU's krav om at forbedre den offentlige saldo med 24 mia. kr. i 2013.
- I regeringens tilfælde er det relativt simpelt at regne på, hvor mange penge der kommer i kassen. Deres plan er meget konkret, mens oppositionens langsigtede plan i højere grad er usikker. De vil arbejde sig ud af krisen ved at øge arbejdstiden, og det er også fint nok, men problemet er, at politikerne ikke selv er herre over det. Man skal have nogle til at spille med i deres tilfælde, siger Jacob Graven, der fastslår, at Socialdemokraterne og SFs plan rent nationaløkonomisk hænger fint sammen.
Økonomer i slagsmål
Diskussioner om hvordan et land kommer bedst muligt ud af en økonomisk krise fører ikke kun til slagsmål mellem politikere, men i høj grad også økonomer. For på nuværende tidspunkt befinder dansk økonomi sig på et sted, hvor det helt objektivt er svært sige, hvad den rette medicin er, vurderer Jacob Graven.
- Der er en politisk forskel mellem de to planer, som man også kan se blandt økonomer. Skal økonomien strammes op meget hurtigt, så underskuddene kan blive nedbragt relativt hurtigt, som regeringen lægger op til, eller skal man undlade at stramme for meget og stimulere økonomien, så der kommer vækst kortsigtet, som oppositionen mener, siger Jacob Graven.
Regeringens planer om at føre Genopretningspakken og dens finanspolitiske stramninger ud i livet med finansloven er ifølge Jacob Graven en satsning, der kan give bagslag, hvis den økonomiske udvikling tager en uventet drejning.
- Regeringens plan er at stramme den økonomiske politik relativt hurtigt, så man ikke risikerer at miste tilliden fra de finansielle markeder og dermed risikere kraftige rentestigninger. Den risiko er reel, men ved at stramme her og nu kan man også komme til at kvæle væksten fuldstændig, inden den får fat. Spørgsmålet er, hvad er den rigtige timing. Det er der efter min overbevisning ingen, der kan give noget krystalklart svar på lige her og nu. Det er der ikke belæg for, fordi dansk økonomi er så usikker lige nu, siger Jacob Graven.
Det forventes ikke, at Socialdemokraterne og SF kommer til at spille nogen særlig rolle i finanslovsforhandlingerne. Siden 2001 har regeringen fundet sit flertal med Dansk Folkeparti, men i år er situationen en anden, da VKO kun kan mønstre 89 mandater. Derfor kommer Liberal Alliance eller en af de tre løsgængere, Pia Christmas-Møller, Kristendemokraternes Per Ørum eller Fokus’ Christian H. Hansen, højest sandsynligt i spil.