CEPOS: SF hører ikke hjemme i en retsstat

SFs tanker om en moderne udgave af økonomisk demokrati er sambasocialisme, siger CEPOS.

SF-ledelsen vil gøre alt for, at SFs landsmødet i denne weekend ikke vedtager, at ØD skal gennemføres ved tvang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Hells Eriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens SFs ledelse med al magt forsøger at nedtone deres moderne udgave af ØD, hvor virksomheder skal afsætte en del af deres overskud til en pulje, som medarbejderne så kan bestemme over, så raser de borgerlige.

”Forslaget hører ikke hjemme i en retsstat som den danske, men snarere som et reformeksperiment i sambasocialisme på Cuba. SFs forslag om overskudsdeling bryder nemlig med den private ejendomsret. Det er ejerne og aktionærerne, der i dag bestemmer over overskuddet i en virksomhed. Når man tvinger en del af en virksomheds overskud over i en pulje, som medarbejderne bestemmer over, så fratager man ejerne en del af deres ejendomsret”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS og tilføjer:

”Håndhævelse af den private ejendomsret er helt central for virksomheders beslutning om nye investeringer. Hvis man frygter, at overskuddet kan blive delvist konfiskeret, holder ejerne igen med investeringer. Det har Danmark ikke brug for på hverken kort eller lang sigt”.

SFs finansordfører Ole Sohn siger nu, at der ikke er tale om tvang. SFs ledelse har forsøgt at opbløde hovedbestyrelsens forslag, hvor der netop er tale om tvang. Men Sohn kan ikke være sikker på, at ledelsens forslag bliver vedtaget på weekendens landsmøde. I hovedbestyrelsens forslag står der:

”En del af virksomhedens overskud skal afsættes til en pulje, som medarbejderne bestemmer over.”

Men den form for tvang vender Ole Sohn sig nu imod:

”Der er nærmere tale om en tredje variant. Vi vil lave en række incitamenter for virksomhederne til at give medarbejderne medindflydelse på udviklingen af virksomhederne,” siger Ole Sohn til Ritzau.

Hovedbestyrelsens tanker om tvang – som er vedtaget af en enig hovedbestyrelse - kommer netop som S-formand Helle Thorning-Schmidt endnu engang har lovprist Villy Søvndal. Men tvang hører bestemt ikke hjemme i et S-SF samarbejde:

”Vi går ikke ind for at genoplive ØD-tanken. I dag er der frivillig OD, til dem som måtte have lyst til at lave det, og det fungerer faktisk nogen steder. Det er da meget fornuftigt, og kan parterne blive enige om det, så synes jeg kun det er godt. Jeg synes ideen om, at medarbejdere og ledelsen har mulighed for at tage nogle fælles beslutninger og arbejde tæt sammen, det gør man jo også i dag i blandet andet samarbejdsudvalg, er god, hvis det fører til mere demokrati og samarbejde. Men man kan ikke forestille sig, når det kommer til syvende og sidst, at man kan demokratisere hele ledelsesretten. Det kan man simpelthen ikke, fordi så bliver virksomhederne ineffektive. Men man kan samarbejde, og det gør man mange steder,” siger politisk ordfører for Socialdemokraterne Henrik Sass Larsen.