Cepos: Regeringens holdning til sexkøb er ubegribelig

Regeringen holder fast i planen om at forbyde sexkøb, selv om erfaringer fra Norge er dårlige. Ubegribeligt, lyder det fra den liberale tænketank Cepos.

Foto: ANNETT BRUHN

Det er ubegribeligt, at den danske regering fortsat ønsker en lov om sexkøb, der fokuserer på kriminalisering af køberen, når konkrete erfaringer fra Norge viser, at landets sexarbejdere oplever mere vold og yderligere marginalisering, efter det er blevet ulovligt. Det mener den liberale tænketank, Cepos.

- Det er ubegribeligt, at regeringen fortsætter med planerne om at forbyde sexkøb, selv om de norske erfaringer med forbud viser, at omfanget af prostitution er det samme, men at volden mod de prostituerede er steget siden forbuddets indførelse, siger chefjurist i Cepos, Jacob Mchangama, der også henviser til erfaringer fra New Zealand, som viser, at de prostituerede generelt har det bedre, efter man har afkriminaliseret prostitution.

Udmeldingen fra Cepos kommer efter, at en norsk rapport viser, at landets sexarbejdere oplever mere vold og yderligere marginalisering, efter man i Norge i 2009 kriminaliserede sexkøberne.

Rapporten, der bygger på interview med 123 prostituerede, viser ifølge Information også, at antallet af prostituerede ikke er blevet mindre.

De norske erfaringerne får dog ikke den danske regering til at ændre holdning på området.

- Den danske løsning er ikke tålelig, når antallet af prostituerede ikke falder, når Danmark til stadighed er et sexmekka, fordi andre lande, såsom Norge, Sverige og endda Litauen skrider til kriminalisering, siger SFs gruppeformand, Pernille Vigsø Bagge til Information.

Samtidig peger hun på, at loven skal følges op af sociale instanser og særligt uddannede prostitutionsmedarbejdere i kommunerne.

Men en kriminalisering vil være frihedskrænkende, lyder kritikken fra Cepos.

- Det er ikke politikernes opgave at vedtage frihedsindskrænkende symbollovgivning ud fra et flertals moralske overbevisning. Kvinder, der frivilligt ønsker at sælge en serviceydelse i form af sex, skal have lov til at gøre det uden, at deres kunder straffes, siger Jacob Mchangama, der i stedet mener, at politikerne bør fokusere på at hjælpe de kvinder, som bliver udsat for menneskehandel.

Regeringen vil ifølge Information præsentere en model for en kriminalisering af sexkøb i denne valgperiode.