Cepos: Milliarder at hente ved udlicitering af ældreopgaver

Den liberale tænketank Cepos mener, at nye regler kan hente mellem fire og otte milliarder kroner på ældreområdet. Regeringen regner med et langt mindre beløb.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er milliarder af kroner at hente, hvis flere plejeopgaver på ældreområdet løses af private virksomheder i stedet for det offentlige. Det mener den liberale tænketank Cepos.- Ved udlicitering kan man få mere og bedre pleje for pengene. Erfaringer fra for eksempel madserviceområdet viser, at private leverandører i gennemsnit leverer mad til de ældre 15 procent billigere og til en kvalitet, der gennemgående er højere. Og generelt viser erfaringer fra andre områder, at udlicitering af offentlige opgaver til private typisk medfører økonomiske gevinster på op til 20 procent, siger chefkonsulent Mia Amalie Holstein fra Cepos.

Nye regler forventes i foråret at få flere kommuner til at udbyde større opgaver på ældreområdet, så også private virksomheder kan byde ind og dermed konkurrere på prisen på omsorgs- og plejeopgaver.

Ifølge Jyllands-Posten vil de nye regler gøre det muligt for kommunerne at gå efter billigste bud, og der er på forhånd lagt op til en besparelse på 132 millioner kroner allerede i år.

Der er langt mere at hente, mener Cepos:

- Jeg mener, at socialministeren er for forsigtig i sit skøn. Samlet udgør pleje og omsorg på ældreområdet cirka 40 milliarder kroner. Den potentielle besparelse på dette område er således op til mellem fire og otte milliarder kroner ved en effektivitetsgevinst på 10-20 procent. Det svarer til, at man årligt kan ansætte cirka 8.000 til 16.000 social- og sundhedsmedarbejdere ekstra, hvis man høster disse gevinster, siger Mia Amalie Holstein.