Cepos: Bundkarakter til SFs skatteforslag

SFs blåstempling af massive skattelettelser kan være med til at bane vejen for en større skattereform. Men den borgerlige tænketank Cepos er slet ikke tilfreds.

Foto: Brian Bergman
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SFs forslag til næste års skattereform er for uambitiøst, pengene bliver brugt forkert, og finansieringen er direkte skadelig for Danmark.

Så hård er udmeldingen fra den borgerlige tænketank CEPOS, der ikke har meget til overs for SFs forslag om at bruge 15 mia. kroner på skattelettelser – hvoraf de 10 milliarder ifølge SFs plan skal bruges på at forhøje beskæftigelsesfradraget og de resterende fem mia. kroner på at hæve beløbsgrænsen for, hvornår man skal betale topskat.

- At øge beskæftigelsesfradraget er ikke noget vi anbefaler. Det er et af de instrumenter, der giver mindst arbejdsudbud for pengene, og formålet med skattereformen er jo netop at øge arbejdsudbuddet og velstanden så meget som muligt. Derfor skal pengene selvfølgelig bruges der, hvor man får mest for pengene,” siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i CEPOS.

Heller ikke nedsættelsen af beløbsgrænsen for topskat vækker begejstring, selv om CEPOS kalder det et lille skridt i den rigtige retning:

- Problemet med SFs forslag er, at det ikke bliver mere attraktivt for de mest produktive danskere, at arbejde. Tværtimod får de med forslaget blot en check, så de får råd til at holde noget mere fri. Problemet med topskatten skal ikke løses ved at øge grænsen for, hvornår man skal betale topskat, topskatten skal derimod nedbringes eller helst fjernes helt, siger Mads Lundby Hansen.

Finansiering rammer skævt
SF vil finansiere skattelettelserne på 15 mia. kroner ved bl.a. at hæve skatten på forurening, øge selskabsskatten og sætte et loft over fradrag for pensionsindbetalinger. Specielt de to sidste forslag fraråder CEPOS kraftigt:

- Det forhold, at man vil øge selskabsskatten, vil bidrage til færre investeringer i Danmark, fordi det bliver mindre attraktivt for virksomhederne at investere. Det vil også blive mindre attraktivt for udenlandske virksomheder at slå sig ned i Danmark.
Vi fraråder også loftet over fradraget for pensionsindbetalinger. I forvejen er vi et af de lande i verden, hvor man beskatter pensionsindbetalinger allermest, så der er bestemt ingen grund til at forøge den skat, lyder meldingen fra Mads Lundby Hansen