Centrale kilder: PostNord er ved at løbe tør for egenkapital

PostNord er på vej til at løbe tør for penge, og det kræver en handlingsplan nu. Det siger centrale kilder til Berlingske efter et møde mellem flere af Folketingets post- og finansordførere fredag. Finansministeriet og PostNord afviser.

PostNord er på vej til at løbe tør for penge, og det kræver en handlingsplan nu. Det siger centrale kilder til Berlingske. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

PostNord er i svære økonomiske vanskeligheder, og der arbejdes i øjeblikket på en redningsplan for det danske postvæsen.

Ifølge centrale kilder var der fredag møde i Finansministeriet, og her blev flere af Folketingets post- og finansordførere ifølge Berlingskes oplysninger orienteret om, at pengekassen er ved at være tom i den danske del af PostNord. Selskabet løber tør for penge i form af egenkapital inden for en kort tidshorisont, og det kræver en løsning i en meget nær fremtid, hvis ikke selskabet skal gå konkurs, lyder det fra centrale kilder.

Det har ifølge oplysningerne været en medvirkende årsag til, at den svenske regering nu er villig til at drøfte en løsning på de økonomiske vanskeligheder, som postvæsenet befinder sig i. De to regeringer skal således ifølge centrale kilder mødes i weekenden.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra finansminister Kristian Jensen (V), men Finansministeriet afviser på Twitter, at PostNord er i akut kapitalmangel. Ministeriet tilføjer, at der fortsat arbejdes på at finde en langsigtet løsning for selskabet.

»Det er vi i dialog med vores svenske kollegaer om,« skriver ministeriet.

Også PostNord afviser i en pressemeddelelse, at der mangler kapital til driften og vil ikke sætte en dato for, hvornår selskabet løber tør for penge.

»Det giver ingen mening at spekulere i en sådan dato,« siger Peter Kjær Jensen, direktør for PostNord i Danmark i en pressemeddelelse og tilføjer, at selskabet kan fortsætte ind i 2018.

At tidsfristen for at finde en løsning er meget kort, bliver dog bekræftet af transportordfører for Liberal Alliance, Villum Christensen.

»Det snerper til med tiden. Der var på mange måder ikke så meget nyt. Vi ved, at de leger kispus staterne imellem. Svenskerne har i lang tid ikke villet sige noget. Men nu er de simpelthen nødt til det, for vi står helt henne ved stregen. Jeg kan ikke sige noget om, hvad der foregik på mødet, men man skal ikke være meget regnskabsmand for at se, at hvis man forlænger kurverne, så er kassen ved at være tom,« siger Villum Christensen til Berlingske.

Per Nikolaj Bukh, professor ved Aalborg Universitet, bliver ikke overrasket, hvis PostNord snart ser ned i en tom pengekasse.

»At PostNord er ved at løbe tør for egenkapital giver mening i forhold til det, vi ved: Nemlig at PostNord står med store udgifter til afskedigelse af et stort antal postansatte på tjenestemandskontrakter. De skal have tre års løn ved afskedigelse. PostNord skal hensætte hele fratrædelsesgodtgørelsen – det vil sige omkring 1,5 millioner kroner per afskediget – med det samme. Det dræner egenkapitalen,« siger han og tilføjer:

»Det er selvfølgelig en alvorlig situation, og den kræver handling fra ejerne.«

Danmark ejer 40 procent af PostNord, mens Sverige ejer 60 procent. Den danske afdeling af selskabet har længe været i økonomiske problemer, og i juli i år fremlagde PostNord et regnskab, der viste, at den danske del af selskabet havde tabt 582 millioner kroner i årets første seks måneder. Det er især den stigende digitalisering, der har betydet, at brevmængden er faldet med 68 procent i perioden 2000-2015, og det har altså haft stor betydning for bundlinjen i selskabet.

Den svenske regering har hidtil afvist at hjælpe økonomisk med henvisning til, at det hovedsageligt er et dansk problem, på trods af at den danske regering tidligere på året har bedt svenskerne om økonomisk hjælp.

Tidligere på året fremlagde PostNord selv en redningsplan for selskabet. Den indbar blandt andet 3.500-4.000 danske fyringer i løbet af de næste to til tre år, ligesom at det på længere sigt betyder, at breve kun vil blive omdelt én gang om ugen.