Centrale dokumenter mangler i DONG-salg: »Det er jo en skandale. Helt bizart. Det lyder som en eller anden B-film«

Rigsrevisionen retter kritik af Finansministeriets håndtering af salget af DONG-aktier til Goldman Sachs. Kritikere af salget er rystede over, hvordan det har kunnet foregå på den måde.

Finansminister Bjarne Corydon er ifølge Socialdemokratiet blevet »pure frikendt« i Rigsrevisionens beretningen om salget af DONG-aktier. Men beretningen mangler svar på en række centrale spørgsmål. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rigsrevisionen har onsdag eftermiddag afleveret deres undersøgelse af statens salg af DONG-aktier til Goldman Sachs.

En beretning, som vedrører et stykke vigtig politisk Danmarkshistorie.

Da salget blev gennemført i 2014 førte det til store politiske slagsmål og endte bl.a. med, at SF måtte trække sig fra den daværende Thorning-regering efter intern uro.

Rigsrevisionen har nu lavet en grundig gennemgang af selve forløbet bag salget, men rejser samtidig en række spørgsmål om nogle af de mest centrale dele af historien.

Der er nemlig en række sorte huller i det materiale, som Rigsrevisionen har fået overdraget fra Finansministeriet om sagen. Og dette finder Rigsrevisionen »meget utilfredsstillende«, mens de samtidig vurderer, at det er »i strid med god forvaltningsskik«.

Det mest iøjenfaldende hul er selve værdiansættelsen af DONG.

Det er den, som har vakt kritik for at være alt for lav af bl.a. tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen - og som har været helt et helt centralt argument for, at Goldman Sachs, ATP og PFA i 2014 fik lov til at købe ca. 26 pct. af DONG for 11 mia. kr.

Finansministeriet vurderede i 2013, at DONG var 31,5 mia. kr. værd, men hvordan de regnede sig frem til det beløb, er ifølge Rigsrevisionen uvist.

»Rigsrevisionen kan ikke ud af sagens dokumenter se, hvordan Finansministeriet ud fra beregningerne kom frem til den samlede vurdering af værdien af DONG Energy,« skriver de i beretningen.

Et andet sort hul er selve buddet fra Goldman Sachs, som Finansministeriet modtog på et møde i august 2013. Processen omkring buddet og dets indhold har vakt interesse, fordi det kan have haft en betydning for prisen og for, om også andre bud kunne gøre sig gældende.

Men der findes ingen dokumentation for det bud, som Goldman Sachs dengang gav. For buddet blev ikke afgivet skriftligt, selvom det ellers ifølge Rigsrevisionens beretning var meningen.

Buddet fra Goldman Sachs blev derimod givet mundtligt på et møde, som der desuden ikke findes et referat af.

»Rigsrevisionen vurderer, at så centralt et element i kapitaludvidelsesprocessen burde have været dokumenteret mere omhyggeligt, så der ikke efterfølgende kunne opstå tvivl om, hvorvidt der var afgivet et bud inden for rammerne af den proces, der var tilrettelagt,« står der i beretningen.

»Voldsomt rystende«

Den manglende dokumentation vækker skarp kritik fra både Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

»Det er jo en skandale. Helt bizart. Det lyder som en eller anden B-film, at man ikke engang har et skriftligt bud fra Goldman Sachs,« siger finansordfører Pelle Dragsted (EL), som samtidig peger på, at det er »helt åbenlyst, at DONG blev solgt for billigt«.

Dette underbygger han med, at selskabet på bare to år gik fra at være ca. 44 mia. kr. værd ved salget i 2014 og til at være 98 mia. kr. værd, da det blev børsnoteret i 2016.

Det er Finansministeriet, der varetager ejerskabet af DONG på vegne af skatteyderne. Hvad skulle overhovedet være grunden til at tro, at de ikke har gjort alt for at få den bedste handel, og at de har tænkt beslutningen grundigt igennem, selvom der ikke er papirer på alt?

»Hvis de har gjort deres bedste, så er de bare ikke gode nok. Jeg vil ikke komme med konspirationsteorier. Men sådan er det jo hver gang, der bliver solgt ud - det skete med TDC, Københavns Lufhavn og i det her tilfælde - at så klokker de i det, og så løber kapitalfondene med milliarderne,” siger Pelle Dragsted.

DFs finansordfører kalder Rigsrevisionens beretning for »voldsomt rystende«.

»Det er jo helt vildt, hvad vi som samfund er blevet snydt for. Det er jo ikke til at sige, men man kan have gisninger om, at prisfastsættelsen ikke var den rigtige på det pågældende tidspunkt. Vi kan i hvert fald konstatere, at prisen siden er blevet mangedoblet,« siger han.

I har selv siddet med til forhandlingerne – skulle I ikke have reageret den gang, hvis der – som Statsrevisorerne konkluderer – ikke var tilstrækkeligt med dokumentation for prisfastsættelsen?

»Vi var med i det indledende forløb, før det blev rigtig konkret, og på det tidspunkt kunne man ikke se det. Men der var jo nærmest ikke noget forløb. Der var nogle få møder, og så var handlen nærmest mere eller mindre gennemført,« siger René Christensen.

Minister tager kritik til efterretning

Socialdemokratiet hæfter sig ved, at Rigsrevisionen ikke rejser nogen politisk kritik af det forløb, som førte til salget af DONG-aktier.

Gruppeformand og statsrevisor Henrik Sass Larsen (S) kalder i en pressemeddelelse Rigsrevisionens beretning for »en pure frifindelse af den politiske ledelse – herunder den daværende finansminister Bjarne Corydon«.

»Rigsrevisionen kritiserer ganske vist, at embedsmænd i Finansministeriet har sjusket med centrale papirer, der ikke er blevet gemt. Men det har allerede fået personalemæssige konsekvenser, og der er ikke noget i Rigsrevisionens rapport, der peger på, at det førte til forkerte beslutninger,« lyder det fra Henrik Sass Larsen.

Formand for finansudvalget, Joachim B. Olsen (LA), kalder også kritikken af Finansministeriet for »berettiget«.

»Men vi skal have proportionerne på plads. Som jeg forstår det, så er alting overordnet set gået rigtigt for sig i forbindelse med salget. At dokumentationen på nogle områder burde have været bedre, skal man selvfølgelig lære af, for det giver anledning til konspirationsteorier,« siger han.

Finansminister Kristian Jensen (V) tager Rigsrevisionens kritik af hans ministerium til efterretning.

»Jeg kan naturligvis ikke kommentere det daværende økonomiudvalgs interne overvejelser, men det er altid vigtigt at kunne dokumentere sagsgangene,« siger han i en pressemeddelse