Center for Cybersikkerhed: DDos-angreb er svære at undgå

Det er både billigt og nemt at købe sig til et af de DDos-angreb, som har ramt ministeriers hjemmesider.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Både Udlændinge- og Integrationsministeriet og Udenrigsministeriet er blevet ramt af cyberangreb, som har lagt deres hjemmesider ned.

Udenrigsministeriets hjemmeside var utilgængelig i cirka 45 minutter onsdag aften, mens angrebet mod Udlændinge- og Integrationsministeriet har varet snart et døgn.

Ifølge chefen for Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste, Thomas Lund-Sørensen, er det næsten umuligt at forhindre ondsindede hackere i at sætte de såkaldte DDos-angreb i værk.

- Det er svært at gardere sig mod et DDos-angreb. Det er nemt at købe sig til på de lyssky hjemmesider, og det er ikke særligt dyrt at lave de her overbelastningsangreb, siger Thomas Lund-Sørensen.

I forbindelse med et cyberangreb, som har ramt ministerierne, er Center for Cybersikkerheds opgave først og fremmest at holde øje med, om det spreder sig til andre myndigheder.

- Det gør det nemlig ofte, fordi der er andre, som får en god idé. Der kan være lidt en lemmingeeffekt, siger Thomas Lund-Sørensen.

Derudover er Center for Cybersikkerhed i kontakt med de relevante teleudbydere for at holde øje med, hvad der bliver gjort for at standse angrebet.

Der er dog ikke meget, man kan stille op, når man først er ramt af et angreb.

- Man kan tale med sin teleudbyder, om de har værktøjer til at stoppe det, og så kan man egentligt bare vente, til det går over, siger Thomas Lund-Sørensen.

- Det går typisk over indenfor en kortere periode, fordi det koster også penge for den, der udfører angrebet, at vedligeholde det i længere tid, siger han.

På Facebook skriver hackergruppen Aslan Neferler Tim, at gruppen står bag begge angreb. Men det kan ingen af ministerierne eller Center for Cybersikkerhed hverken be- eller afkræfte.

- Vi kan ikke be- eller afkræfte, hvem der står bag angrebet, men der er kilder, som hævder, at det er en tyrkisk aktivistgruppe. Det er vi ikke sikre på, siger Thomas Lund-Sørensen.

Angrebene skal angiveligt være gengældelse, efter at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) mandag delte et billede af Kurt Westergaards tegning af profeten Muhammed på sin facebookprofil.

/ritzau/