Carsten Koch: Jeg kan ikke se, at jeg gør noget forkert

Carsten Koch står i spidsen for en socialdemokratisk erhvervsklub, der skal »fremme dialogen« mellem erhvervslivet og sosserne. Det kan han godt gøre, samtidig med at han tager del i diverse uvildige kommissioner, anfører han selv.

Carsten Koch står i spidsen for en socialdemokratisk erhvervsklub, der skal »fremme dialogen« mellem erhvervslivet og sosserne. Det kan han godt gøre, samtidig med at han tager del i diverse uvildige kommissioner, anfører han selv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kan man være formand for en erhvervsklub, der skal fremme samarbejdet mellem erhvervslivet og Socialdemokraterne og samtidig tage del i uvildigt kommissionsarbejde?

Ja, lyder det fra Carsten Koch, tidligere socialdemokratisk skatteminister, daværende leder af Skattekommisionen og det såkaldte Carsten Koch-udvalg.

Berlingske skriver onsdag, at Socialdemokraterne har stiftet deres erhvervsklub, Erhvervsforum Vækst DK, som Carsten Koch skal være formand for. En klub, hvor virksomheder og virksomhedsledere for den nette sum af 15.000 kroner kan deltage i netværksmøder med fremtrædende socialdemokratiske politikere og ministre.

Men rollen som formand for den klub kan Carsten Koch godt varetage samtidig med, at han stiller sig til rådighed for diverse uvildige kommissioner, påpeger han selv.

»Jeg kan ikke se, hvad der skulle være modstrid. Jeg er med i sådan et netværk, der vil forbedre kommunikationen og samarbejdet mellem på den ene side erhvervslivet og på den anden side de socialdemokratiske ministre og toppolitikere. Skulle man ikke kunne være med i det og samtidig være medlem eller leder af en kommission? Det kan jeg ikke se. Det er jo velkendt, at jeg er medlem af Socialdemokratiet,« siger Carsten Koch.

Spørgsmål: Kunne man forestille sig, at det her forum kunne få en politisk gevinst?

»Det ved jeg ikke, det er ikke mit formål. Mit formål er, at det skal være en gevinst for Danmark.«

Men det er jo ikke en dialogklub mellem hele Folketinget og erhvervslivet?

»Nej, og hvem kræver det? Jeg vil bare sige, at vi har i øjeblikket en regering, der er ledet af socialdemokratiske ministre, og der er folk i erhvervslivet, der gerne vil tættere på, hvordan politikere handler, og hvad deres muligheder er. Det er en god måde at fjerne grøfter på.«

Det er der vist ingen, der er uenige i. Man kunne så mene, at du ikke bør være medium i den proces, når du i ny og næ deltager i kommissionsarbejde, hvor dit ståsted gerne skulle være upolitisk?

»Jeg kan da sagtens sondre mellem de ting. Jeg synes kritikken er søgt, jeg kan ikke se en berettiget konflikt. Jeg er optaget af, hvordan vi får gjort Danmark bedre og kommer ud af den nuværende situation. Det gør jeg på forskellige felter, hvor jeg har en vis viden, det gælder i kommissionsarbejde og så i det her netværk.«

Er der nogen ting, du omvendt vil mene, at du ikke ville kunne deltage i, hvis du skal kunne tage del i kommissionsarbejde?

»Jeg vil ikke udelukke, der er en grænse, det vil jeg tage stilling til i den konkrete situation. Der kan godt være interessekonflikter i nogle situationer, jeg kan bare ikke få øje på den her. Jeg gør ikke alt, hvad jeg kan, for at sidde i kommissioner. Jeg tjener samfundets bedste.«

Hvis Venstre lavede en ny erhvervsklub, ville du så stå til rådighed?

»Det kan jeg ikke udelukke, det er et hypotetisk spørgsmål.«