Carl Holst trækker stikket på et kritisk tidspunkt

Forsvaret står over for store udfordringer med blandt andet indkøb af nye kampfly, og derfor kommer Carl Holsts exit som forsvarsminister på et svært tidspunkt. Alligevel var det nødvendigt, siger han selv.

Carl Holst Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Der skal indkøbes nye kampfly for milliarder af kroner. De nedslidte F16-fly skal atter udsendes på mission mod Islamisk Stat (IS) i løbet af det kommende år. Og de ansatte i forsvaret råber op om udbrændthed og for få midler.

Forsvaret står over for store udfordringer i den nærmeste fremtid, men nu har den øverste politiske ansvarlige forladt sin post og dermed også fralagt sig ansvaret for at finde en løsning på de mange udfordringer. Efter blot 93 dage på posten valgte Carl Holst (V) tirsdag at træde af som forsvarsminister.

Hans exit kommer på et »stærkt problematisk tidspunkt«, vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, der netop peger på indkøb af nye kampfly for 30 milliarder kroner og missionen mod IS som de største udfordringer.

»Tidspunktet er meget kritisk og uheldigt. Og derfor må Løkke lede efter en afløser, der kan det her stof,« siger Thomas Larsen, der pointerer, at regeringen med Holsts afgang har fået »en ordentlig ridse i lakken«.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil allerede onsdag udpege Carl Holsts afløser, og pilen pegede straks på Venstres gruppeformand, Søren Gade (V), der allerede har siddet på forsvarsministerposten og derfor betegnes som særdeles kompetent.

Men Søren Gade selv afviser blankt, at han har planer om at træde ind på Løkkes ministerhold.

»Nu sidder jeg som gruppeformand, og i al beskedenhed betragter jeg jo selv det, jeg sidder og laver, som - om ikke centralt - så i hvert fald som et sted, hvor der er et stort koordinationsarbejde mellem regeringen og folketingsgruppen. Og jeg befinder mig rigtig vel i det, og så er jeg blevet statsrevisor,« siger han.

Søren Gade erkender i samme ombæring, at den nye forsvarsminister kommer til at stå over for store udfordringer.

»De udfordringer, der ligger for forsvaret, er der stadigvæk, og der bliver rigtig mange ting for den nye minister at tage stilling til,« siger gruppeformanden.

Carl Holst valgte at trække sig som minister efter flere uheldige sager, der klæbede sig til ham fra dag ét på ministerkontoret. Senest blev han beskyldt for at bruge sin særlige rådgiver, Christian Ingemann Nielsen, under sin personlige valgkamp, da Ingemann var ansat som kommunikationsmedarbejder i Region Syddanmark, og Holst var regionsrådsformand og folketingskandidat.

Carl Holst har erkendt, at Christian Ingemann Nielsen fungerede som hans personlige assistent, men flere medier har fremlagt beviser på, at Ingemann direkte bistod Holst under valgkampen, og det er ulovligt.

Det har skygget for ikke kun arbejdet som forsvarsminister, men også for regeringens projekt, konstaterer Carl Holst, og derfor var et exit nødvendigt, siger han.

»Jeg vurderede, at sager fra mit tidligere virke som regionsrådsformand skyggede for meget for mit arbejde som forsvarsminister og til sidst for regeringens arbejde,« siger Carl Holst og understreger, at han er ærgerlig over at måtte trække sig, men at han ikke »ville være minister for enhver pris«.

Han skal nu fortsætte som menigt folketingsmedlem, og spekulationerne er allerede i gang om, hvem der bliver hans afløser i Forsvarsministeriet.

Her peges der blandt andre på Jakob Ellemann-Jensen (V) og Jacob Jensen (V).