Carl Holst opfordres til at tilbagebetale eftervederlag

Forsvarsministeren bør tilbagebetale eftervederlag fra sin tid som formand for regionsrådet i Syddanmark, mener Enhedslisten i regionsrådet, der vil have en samlet opfordring fra regionsrådet.

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har fordret kritik fra flere sider, at forsvarsminister Carl Holst (V) stadig får eftervederlag for sin tid som amtsborgmester og formand for regionsrådet i Syddanmark, selv om han er blevet minister med tilhørende millionløn.

Og nu lægger medlem af regionsrådet for Enhedslisten, Vibeke Syppli Enrum (Ø), et yderligere pres på ministeren for at få ham til at tilbagebetale vederlaget.

Hun vil have regionsrådet til at opfordre ministeren til at tilbagebetale vederlaget.

»Jeg håber, at hele regionsrådet vil bakke op om en henvendelse til Carl Holst, der siger, at han skal lade være med at modtage vederlaget. Hvis vi samlet kan blive enige om en opfordring, vil det kunne hjælpe på hans beslutning,« siger Vibeke Syppli Enrum og understreger, at det er lovligt, at ministeren modtager beløbet.

Carl Holst har optjent retten til 833.040 kroner i eftervederlag, der udbetales efter, at han har forladt sin formandspost i regionen og det nedlagte Sønderjyllands Amt. Men i sin nye egenskab af forsvarsminister indkasserer han en årsløn på 1,2 millioner kroner.

Ambitionen om på at få det øvrige regionsråd med på en opfordring til ministeren, ser dog ikke ud til at møde fuld opbakning i regionsrådet.

For hverken hos de Radikale eller Dansk Folkeparti møder forslaget støtte.

»Det synes jeg ikke, at regionsrådet kan blande sig i. Men jeg må da sige, at det er udtryk for en grad af grådighed, at Carl Holst vælger ikke at sige nej til eftervederlaget. Men det er ikke noget, vi skal blande os i,« siger medlem af regionsrådet for de Radikale, Kristian Grønbæk Andersen (R).

Han får opbakning fra DF-medlem Thies Mathiasen (DF), der mener, at det må være Holst selv, der vælger om, han vil droppe vederlaget.

»Det vederlag er jo noget, han har optjent og har ret til at få. Som regionsråd kan vi ikke gå ind og ændre på reglerne eller komme med en fælles opfordring,« siger han og hæfter sig samtidig ved, at der lige nu er en kommission, der kigger på folkevalgtes lønninger.

Det er den såkaldte Vederlagskommission, der i øjeblikket gennemgår lønsystemet for folkevalgte, og når den er færdig ventes et flertal i Folketinget at tilslutte sig dens anbefalinger.

Det agter forsvarsminister Carl Holst også at gøre.

»Jeg hilser det meget velkomment, at man har nedsat en vederlagskommission. I forhold til lønningerne holder jeg mig naturligvis inden for lovens rammer. Hvis der kommer nye regler, følger jeg dem,« siger han og understreger, at han ikke vil ændre noget med tilbagevirkende kraft.

Samtidig afviser han, at det skulle være et udtryk for grådighed, at han ikke betaler pengene tilbage.

»Jeg synes ikke, man kan sige, at det er grådigt at tage imod den løn, man er berettiget til. Selvfølgelig kunne man betale vederlaget tilbage. Jeg kunne også frasige mig min ministerløn, men det ønsker jeg ikke. Jeg følger de regler, der er,« siger han.