Carl Holst lægger gerne alt frem - men kun hvis han bliver spurgt

Forsvarsministeren vil ikke af egen drift udlevere mails fra privat mailkonto. Statsforvaltningen kan ikke bede om private mails. Dermed bliver den igangværende undersøgelse af Carl Holst »ufuldstændig«, siger Enhedslisten.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Egentlig var det beslutningen om, at Danmark fremover skal bidrage med en mobil radarstation i kampen mod Islamisk Stat, der var budskabet, da forsvarsminister Carl Holst (V) og udenrigsminister Kristian Jensen (V) mødte pressen efter dagens møde i Udenrigspolitisk Nævn.

Men sagen om, hvorvidt Carl Holsts nuværende spindoktor, Christian Ingemann Nielsen, i strid med reglerne har bistået forsvarsministerens folketingsvalgkamp, mens Ingemann var ansat og lønnet af Region Syddanmark stjal endnu engang rampelyset.

Flankeret af udenrigsminister Kristian Jensen (V) måtte Carl Holst således bruge det meste af tiden på at snakke om andet end beslutningen om radarstationen.

Forsvarsministeren bekendtgjorde, at han samarbejder fuldt og helt med Statsforvaltningen, som af egen drift har besluttet sig for at undersøge, om der blev begået ulovligheder i forbindelse med Carl Holsts folketingsvalgkamp.

»Jeg samarbejder med den undersøgelse, der er iværksat og ser frem til, at den bliver færdig,« sagde Carl Holst.

Så langt, så godt. Men - for der er et men.

Ifølge flere medier - blandt andet Jyllands-Posten og TV 2 - må Statsforvaltningen nemlig slet ikke bede forsvarsministeren om at udlevere emails sendt fra hans private mailkonto.

Og eftersom JydskeVestkysten allerede for godt en uge siden kunne afsløre, at Christian Ingemann Nielsen var afsender på mails med læserbreve fra Carl Holst fra netop den private mailkonto, betyder det, at Statsforvaltningen meget vel kan ende med at mangle centrale dele af det materiale, som kunne kaste lys over sagen.

En kendsgerning, der fik de tilstedeværende journalister til at spørge, om Carl Holst af egen fri vilje ville lægge sine private valgkampsmails frem for tilsynet.

»Ønsker tilsynet nogle informationer fra mig, så stiller jeg de informationer, jeg har, til rådighed,« sagde Carl Holst i seancen, der blev sendt på TV 2 News.

Udleverer ikke noget, Statsforvaltningen ikke har bedt om

Så kun hvis Statstilsynet selv beder om de private kampagnemails, vil du give dem det?

»Jeg tror, vi er i en situation, hvor det ikke er mig, der skal definere, hvordan tilsynet skal arbejde. Det lader jeg tilsynet afgøre. Det ville være upassende for mig at blande mig,« sagde Carl Holst, der afviste, at han vil lægge sine private emails offentligt frem, sådan som Dansk Folkepartis Søren Espersen ellers tidligere har opfordret ham til.

»Hvad der er privat for mig, er privat for mig. Men det er klart, at i den situation vi er i, stiller jeg det selvfølgelig til rådighed, hvis det bliver efterspurgt«.

Men hvis Statsforvaltningen ikke kan få lov at kigge i den, fordi de ikke har mulighed for at bede om det, fordi det ikke er et produkt af forvaltningen, så kommer der vel heller ikke klarhed over, hvad der er gået ind og ud af den kampagnemail, og så bliver det vel ved med at skygge over sagen?

»Lad mig lige understrege: Der er ingen informationer, Statsforvaltningen har bedt mig om, som jeg har nægtet. Jeg har ikke været i dialog med dem, men kommer de med forespørgsler til mig, både udtaler jeg mig og samarbejder meget gerne. Der foregår et arbejde, jeg samarbejder gerne, der er ingen informationer, jeg har nægtet«, sagde Carl Holst, inden udenrigsminister Kristian Jensen brød ind:

»Undskyld jeg siger det, men det er da et sjovt spørgsmål. Nu har forsvarsministeren tre gange sagt, at han lægge det frem, hvis han bliver bedt om det, hvorefter du så spørger om, at han bliver politianmeldt, hvis han ikke lægger det frem. Hvor mange gange skal forsvarsministeren bekræfte, at hvis han bliver bedt om at lægge noget frem, så lægger han det frem?« spurgte Kristian Jensen.

Det er jo fordi tilsynet ikke selv kan bede om det, Kristian Jensen.

»Jamen jeg spørger bare, fordi at der nu tre gange er blevet sagt, at det, der bliver bedt om at blive lagt frem, bliver lagt frem. Det kan ikke være voldsomt svært at forstå«, sagde Kristian Jensen, inden journalisterne igen henvendte sig til Carl Holst:

Men hvis du vil samarbejde fuldt ud, kan du jo også lægge noget frem af egen kraft. Hvorfor gør du ikke bare det?

»Jamen fordi jeg ikke vil blande mig i, hvad tilsynsforvaltningen vil arbejde med«.

Det kan da sikkert være en hjælp for dem…

»Det skal jeg ikke blande mig i. Det ville være meget, meget upassende for mig, at jeg definerer, hvad Statsforvaltningen skal arbejde med.«

Har din rådgiver, Christian Ingemann, på noget tidspunkt benyttet din kampagnemail?

»Jeg vil gerne understrege, hvad jeg har sagt tidligere; i den funktion, Christian Ingemann havde i Region Syddanmark, har han ikke ført valgkamp for mig. Hans ansættelses Region Syddanmark var ikke med henblik på at føre valgkamp for mig«.

Carl Holst, har din rådgiver benyttet din kampagnemail?

»Jamen jeg har jo lige svaret på det. I den funktion han havde i Region Syddanmark var det ikke et formål, at han skulle føre valgkamp for mig.«

EL: Det bliver en ufuldstændig undersøgelse

Vibeke Syppli Enrum er medlem af regionsrådet i Region Syddanmark for Enhedslisten.

Hun ærgrer sig over, hvis sagen ender med ikke at være fuldt oplyst, fordi Carl Holst ikke selv vil udlevere sine private emails og Statsforvaltningen ikke må bede om de selvsamme emails.

»Så bliver det en ufuldstændig undersøgelse. Og det styrker jo mistanken om, at der er foregået noget, som ikke skulle være foregået. Og det styrker mistanken om, at Christian Ingemann har brugt mailadressen til at sende mails i arbejdstiden,« siger Vibeke Syppli Enrum til politiko.dk.

Vibeke Syppli Enrum oplyser, at hun nu arbejder på at undersøge, om der alligevel kan være en mulighed for, at Statsforvaltningen kan bede om at få udleveret private emails.